Halkla ilişkiler söylemini aydınlatmada eski Yunan’nın yeniden yorumu - Dinçer, Aytül (My University, 2005)
GENEL BILGILER Isim ve Soyadi: Aytül Dinçer Anabilim Dali: Iletisim Bilimleri Programi: Halkla Iliskiler Tez Danismani: Prof. Dr. Melda C. Simsek Tez Türü ve Tarihi: Doktora - Haziran 2005 Halkla Iliskiler Söylemi, Eski Yunan’in Etkileri

HALKLA ILISKILER SÖYLEMINI AYDINLATMADA ESKI YUNAN’IN YENIDEN YORUMU Halkla Iliskiler söyleminin kökenini arastirirken insan kültürünün çok önemli bir kesiti olan Eski Yunan’i arastirmamiza konu yapmamizin bir çok nedeni vardir. Bu nedenlerden birincisi, her ne kadar son yüzyillarda hizli bir ivme kazanmis olsa da, dogal uygulamalar bakimindan insanlik tarihi kadar eski bir bilim dali olan Halkla Iliskiler’in, tarihi arka planini hazirlayan toplumsal kosullari ve siçrama taslarini ortaya çikararak, tarihsel boyutuna bir açiklama getirmektir. Ikinci neden, Halkla Iliskiler’in bilimsel olarak baslangicinin neden Aristoteles’in Retorik’ine dayandirilabilecegini ve Eski Yunan’daki uygulanis biçimlerinin “nasil” ve “kim”ler tarafindan uygulandigini aydinlatmaya çalismaktir. Halkla Iliskiler’in lobicilik, yönetim danismanligi, sponsorluk gibi islevsel etkinliklerinin Eski Yunan’da uygulandigi göze çarpmaktadir. Eski Yunan öncesi ve çagdasi felsefeler evrendogumla ilgilenirken, insan konusu ilk kez Eski Yunanlilarla birlikte ele alinip islenmeye baslamistir. Yalnizca bu adim bile, tüm sosyal bilimler için oldugu gibi Halkla Iliskiler için de çok önemli bir adimdir. Yine, ilk kez Eski Yunan’da yöneten-yönetilen iliskileri ve yönetim biçimleri elestiri konusu yapilmistir. Bu da Halkla Iliskiler adina ikinci büyük adimdir. Üçüncü neden, üç çagi ve üç farkli yönetim biçimini yasamis, kabilesel yasam biçiminden demokratik yasam biçimine kadar çok hizli bir evrim geçirmis ve Bati düsüncesini yaratmis Eski Yunan’in, Halkla Iliskiler bakis açisindan, günümüze etkilerini ve günümüzden farkliliklarini ortaya koyabilmektir. Eski Yunan’daki toplumsal iliskilerin analiz ve sentezini yapabilmek için yöneten, yönetilen, iyi yönetim, demokrasi, erdem ve ikna gibi bazi temel kavramlar sorgulanarak, günümüzün iyi yönetisim, toplam kalite yönetimi ve etik gibi temelini Eski Yunan’dan alan bazi kavramlariyla benzerlikler ve farkliliklar bakimindan ekonomik, politik, teknik, iletisimsel ve ekolojik açidan baginti kurulmaya çalisilmistir. Name and Surname: Aytül Dinçer Field: Communication Sciences Programme: Public Relations Supervisor: Professor Melda C. Simsek Degree Awarded and Date: Doctorate - June 2005 Public Relations Discourse, Effects of the Ancient Greece ABSTRACT RE-INTERPRETATION OF THE ANCIENT GREECE TO ENLIGHTEN PUBLIC RELATIONS DISCOURSE There are many reasons for us to look into Ancient Greece, which is a crucial element in human civilization, in search for the roots of public relations discourse. Firstly, there is the need to explain the historical aspect of public relations by displaying the social conditions and stepping stones of this science that has been as old as the human being, however popular it has grown in recent years. Secondly comes the wish to shed light on the scientific basis of public relations on Aristotle’s Rhetoric, and how and by whom public relations in Ancient Greece were conducted. It is apparent that the functional activities of public relations, such as lobbying, management counseling and sponsorship, were applied in the Ancient Greece. The third reason is to reveal the influence on the present notion of public relations of and the differences in the Ancient Greece, which lived through three eras, three government styles, evolved from tribal life to democracy very fast and created the Western thought. The study calls into question some fundamental terms, such as the ruler, the ruled, good government, democracy, virtue and persuasion, to analyze and synthesize social relations of the Ancient Greece, and looks into economical, political, technical and communicational similarities and differences between some terms that have originated in the Ancient Greece, such as good management, total quality management and ethics.
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler