Akciğer kanserli hastaların torakotomi sonrası dönemde ağrı algıları ile anksiyeteleri arasındaki ilişki - Çelikoğlu, Ebru (My University, 2010)
Akciğer Kanserli Hastaların Torakotomi Sonrası Dönemde Ağrı Algıları İle Anksiyeteleri Arasındaki İlişki Araştırma, akciğer kanserli hastaların torakotomi sonrası dönemde ağrı algıları ile anksiyeteleri arasındaki ilişkiyi incelemek için tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma, Sağlık Bakanlığına bağlı bir Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde postop yoğun bakım ünitesinde akciğer kanseri tanısı konmuş torakotomi olan 100 hasta ile yapıldı. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan bireysel özellikler formu ve hastalığa ilişkin özellikleri içeren genel bilgi formu, hastaların ağrı düzeylerini ölçmek için Mcgill-Melzack Ağrı Soru Formu, hastaların postop 0. gün ve 3. gün anksiyetelerini belirlemek için Beck Anksiyete Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde Kruskal Wallis, Mann Whitney u, ki-kare testleri, korelasyon analizinde ise Pearson yöntemi kullanıldı. Araştırmaya katılan bireylerin %68’inin derin, %32’sinin yüzeyel ağrısı olduğu saptandı. Hastaların ağrılarını belirleyen kelimelere baktığımızda duyusal boyutta; %26’sı çok keskin, %21’i acıtıcı, %28’i keskin, algısal boyutta; %6’sı şiddetli, %4’ü dayanılmaz, değerlendirmede; %27’si sıkıntılı, diğer bölümde ise %40’ı rahatsız eden olarak ifade ettikleri bulundu. Hastaların postop 0. gün anksiyete puanı arttıkça şu anki ağrı şiddetinin de arttığı ( r=0,20 p<0.05); postop 0. gün anksiyete puanı arttıkça hastaların ağrının en kötü olduğu zamanki ağrı şiddetinin de artmış olduğu ( r=0,31 p<0.05); hastaların postop 3. gün anksiyete puanı arttıkça şu anki ağrı şiddetinin de artmış olduğu bulundu ( r=0,20 p<0.05). Torakotomi olan hastaların ağrılarının derinde olduğunu ve ağrılarını benzer kelimeler ile ifade ettiklerini; ağrı ve anksiyetenin birbirleri ile ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz. Çalışma bulgularına dayanarak hastaların ağrılarını ifade etmelerine izin verilmesi gerektiği ve ağrı arttıkça anksiyete de arttığı için öncelikle hastaların ağrılarını azaltacak uygun yöntemlerin kullanılmasına önem verilmesi gerektiği söylenebilir. Beck Anksiyete Ölçeği(BAE), Mcgill-Melzack Ağrı Soru Formu(MASF), Kanser, Postoperatif Ağrı, Torakotomi.

Corelation Between Anxiety And Pain Perceptions Of Patient With Lung Cancer In Post-Thoracotomy Period Research was performed interpretively in order to examine correlation between anxiety and pain perceptions of patient with lung cancer in post-thoracotomy period. Research was performed to 100 patients with lung cancer diagnosed in post-up intensive care unit of Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital. It was benefited from Personal Characteristics Form prepared, as data collection tool, by researcher and General Information Form consisting of details related to the disease, Mcgill-Melzack Pain Questionnaire Form to evaluate pain levels of patients and Beck anxiety scale to evaluate conditions and continuous anxieties. İn analyzing data. Kruskal Wallis, Mann Whitney u, chi-square tests in comparison process and Pearson method in correlation analyze were used. It was determined that 68 % of attendants have extensive pain and 32 % of them have superficial pain. If we take a look at expressions mentioning patient’s pain, it was expressed in emotional extent by 26 % of them as too severely, 21 % of them as painful and 28 % of them as severely. It was expressed in perceptual extent by 6 % of them as intense, 4 % of them as unbearable; 27 % of them as anxious 40 % of them as uneasy. It was observed that as long as situational anxiety point of patient increases, the pain level increases( r=0,20 p<0.05), as situational anxiety point of patient increases, the pain level at the worst period increases too ( r=0,31 p<0.05); as continuous anxiety point of patient increases, current pain level also increases (r=0,20 p<0.05). We may claim that their pain is extensive as they had a thoracotomy operation and the patients make similar expressions for their pain level; there is a relationship between pain and anxiety. Based upon the research findings, it can be claimed that the patients need to be allowed to express their pain and appropriate method applications that will relieve the pain of patients are to be taken into consideration because of the fact that as pain increases anxiety increases. Keys Words: Beck Anxiety Inventory (BAI), McGill Melzack Pain Questionnaire (MASF), Cancer, Postoperatif Pain, Thoracotomy.
Keywords: Hastalıklar; Hemşirelik; Hemşirelik Esasları