Ricinus communis ekstresinin insan periodonsiyum hücreleri üzerine etkisinin incelenmesi : in vitro çalışma - Akan, Zeynep Ezgi (My University, 2025)
Amaç: Bu in vitro çalışmada, ricinus communis ekstresinin, periodontal dokularda yara iyileşmesi ve rejeneratif tedavilerde olası etkilerini araştırmak için insan periodontal ligament fibroblastları (iPDLF), insan diş eti fibroblastları (iDEF) ve insan osteoblast (iOB) hücreleri üzerindeki canlılık etkisinin değerlendirilmesi ve iPDLF ve iOB hücrelerinde tip 1 kolajen, FGF-2, BMP-2, Axin-2 protein ekspresyon seviyesinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ricinus communis ekstresi 5,10 ve 15 ɥg/ ml olarak 3 ayrı konsantrasyonda hazırlandı. Ekstrelerin iPDLF, iDEF ve iOB hücreleri üzerindeki canlılık etkisi 24 saat süreyle MTT analizi ile değerlendirildi. Canlılığa en yüksek katkısı olan 5 ɥg/ ml konsantrasyonda ekstre iPDLF ve iOB hücrelerine uygulanarak ELISA analizi ile hücrelerdeki tip 1 kolajen, FGF-2, BMP-2, Axin-2 protein ekspresyon düzeyleri tespit edildi. Bulgular: Canlılık testi sonucunda tüm hücre gruplarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). ELISA analizinde ricinus communis uygulanan iPDLF hücrelerinde tip 1 kolajen, FGF-2, BMP-2, Axin-2 ekspresyon seviyeleri deney grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi (p=0,018). 5 ɥg/ ml konsantrasyonda ricinus communis uygulanan iOB hücrelerinde tip 1 kolajen, BMP-2 ve axin-2 ekspresyon düzeyi kontrol grubuna kıyasla anlamlı artış gösterirken (p=0,018), FGF-2 ekspresyon seviyesinde kontrol grubuna göre fark bulunmadı (p=0,237). Sonuç: Ricinus communis’in iPDLF ve iOB hücrelerinde tip 1 kolajen, BMP-2, axin-2 ve ayrıca iPDLF hücrelerinde FGF-2 ekspresyon düzeyinde artış sağlaması, ricinus communis ekstresinin periodontal dokularda wnt sinyal yolu aktivasyonu sağlayabileceği ve böylece yara iyileşmesinde ve periodontal rejenerasyonda olumlu etkilere sahip olduğunu göstermiştir.

Objective: The objective of this in vitro study was to evaluate the effects of ricinus communis extract on the viability of human periodontal ligament fibroblasts (hPDLF), human gingival fibroblasts (hGF), and human osteoblasts (hOB) in order to investigate its potential impact on wound healing and regenerative therapies in periodontal tissues. Furthermore, the expression levels of type 1 collagen, FGF-2, BMP-2, and Axin-2 proteins in hPDLF and hOB cells were investigated. Materials and Methods: Ricinus communis extract was prepared at 5, 10, and 15 µg/ ml concentrations. Its 24-hour effect on hPDLF, hGF, and hOB cell viability was assessed via MTT assay. The most effective concentration (5 µg/ ml) was then applied to hPDLF and hOB cells, and type I collagen, FGF-2, BMP-2, and Axin-2 expression levels were analyzed by ELISA. Results: In the viability test, no significant difference was observed in any cell group compared to the control group (p>0,05). In the ELISA analysis, hPDLF cells treated with Ricinus communis showed a significant increase in the expression levels of type I collagen, FGF-2, BMP-2, and Axin-2 compared to the control group (p=0,018). In hOB cells, expression levels of type I collagen, BMP-2, and Axin-2 significantly increased (p=0,018), while FGF-2 showed no difference compared to the control. Conclusion: The increased expression of type I collagen, BMP-2, Axin-2, and FGF-2 in hPDLF cells suggests that Ricinus communis may activate the Wnt signaling pathway in periodontal tissues, indicating its potential role in wound healing and periodontal regeneration.
Evaluation of the effect of ricinus communis extract on human periodontium cells : an in vitro study
Keywords: cell viability; hücre canlılığı Ricinus communis; periodonsiyum; Periodontal diseases; Periodontal hastalıklar; Periodonti; Periodontics; periodontium; Ricinus communis; Wnt signaling pathway; wnt sinyal yolu; wound healing; yara iyileşmesi