Gelişmiş ülkelerin kalkınma sürecinde uyguladıkları dış ticaret politikaları : Güney Kore ve Türkiye karşılaştırması - Aydın, Hasret Yağmur (My University, 2021)
Bugünün kalkınmış ülkelerinin, azgelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere sunmuş oldukları kalkınma reçeteleri kendi kalkınma süreçlerinde uyguladıkları politikalardan oldukça zıt uygulamalar içermektedir. Bugün, serbest ticaretin şiddetli savunucuları olan çoğu gelişmiş ülke sanılanın aksine kalkınma süreçlerinde müdahaleci ve korumacı politikalar uygulamıştır. Serbest ticaretin çıkarlarına uygun hale geldiğine ikna oldukları zaman serbest ticaret savunuculuğuna başlamışlardır. Bu tez çalışmasında günümüzün kalkınmış ülkelerin kalkınma aşamalarında uyguladıkları dış ticaret politikaları incelenmiştir. İngiltere, ABD, Almanya, Japonya ve Fransa’nın bugün ulaşmış oldukları konumda devletin öncü görevde bulunmasının, korumacı önlemlerin, sağlanan teşviklerin önemi incelenmeye çalışılmıştır. Son bölümde ise Türkiye ile aynı yıllarda planlı döneme geçiş yapmış ve Türkiye’nin aksine bugün kalkınma sürecini başarıyla tamamlayıp; sanayileşmiş ülkeler arasındaki yerini alan Güney Kore’nin başarısının nedenleri incelenmeye çalışılmıştır.

The development prescriptions that today's developed countries have presented to underdeveloped or developing countries contain applications that are quite opposite to the policies they apply in their own development processes. Today, most developed countries, which are fierce advocates of free trade, have implemented interventionist and protectionist policies in their development processes, contrary to popular belief. When they were convinced that free trade was in their interests, they began advocating for free trade. In this thesis, the foreign trade policies of today's developed countries in the development stages were examined. It has been tried to examine the importance of the state's leading role, protective measures and incentives in the position that England, USA, Germany, Japan and France have reached today. In the last part, it switched to the planned period in the same years as Turkey and, unlike Turkey, successfully completed the development process today; The reasons for the success of South Korea, which took its place among the industrialized countries, were tried to be examined.
Keywords: Dış ticaret politikaları; Finance; Foreign trade policies; Güney Kore; Güney Kore Development; International trade; Kalkınma; Maliye; Republic of Korea; South Korea; Turkey; Türkiye; Uluslararası ticaret