Belediyelerde toplam kalite yönetimi : Üsküdar belediyesi örneği - Nalbant, Fatma (My University, 2014)
Kalite kavramında yaşanan gelişmeler ve Yeni Yönetim Anlayışı, Türkiye’de de kamu hizmeti sunan kurum ve kuruluşların yönetimi konusunda yeniden düşünmeyi gerektirmiştir. Süreç içerisinde Türkiye de toplumun beklentileri eskisinden çok daha farklılaşmış ve çeşitlenmeye başlamıştır. Bu anlamda yerel kamu hizmetlerini etkin, verimli ve kaliteli bir şekilde vatandaşların beklentilerine göre sunma zorunlulukları ortaya çıkan yerel yönetimlerin bazı yönetim tekniklerini hizmet işlevlerini gerçekleştirirken kullandıkları görülmektedir. Bu anlamda Yeni Yönetim Anlayışı içerisinde öncelikli bir öneme sahip olan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) için, özel sektörde geliştirilen yol ve yöntemlerin kamuda da uygulanıp uygulanılamayacağı değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Özel sektör ve kamu yönetiminin taşıdığı bazı farklı özellikler nedeniyle TKY’nin kamu yönetimine adaptasyonunda bazı güçlüklerle karşılaşıldığı ifade edilmektedir. Bu bağlamda; Belediyelerde TKY’nin uygulanabilirliğini ele alan bu çalışma; TKY’ye ulaşmada bir atlama taşı olarak görülen Kalite Yönetim Sistemi (KYS)’nin, belediyelerdeki uygulama deneyimini betimlemeyi ve karşılaşılan sorunları açıklamayı amaçlamaktadır. KYS kuran belediyelerin yaşamakta olduğu sürecin betimlenmesinin, TKY modeli oluşturma kapasitelerinin belirlenmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bunun için KYS uygulamasının getirdiği değişimi İstanbul’da Üsküdar Belediyesi örneğinde ele almayı hedeflemiştir. Bu bağlamda Türkiye’de birçok belediyenin KYS oluşturmaya yöneldiğini, birçok belediye için ISO 9001 sertifikası almanın hedef olarak gündemde olduğunu belirtmek mümkündür. Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Yönetim Sistemi, Kamu Yönetimi, Belediyeler.

The improvements in the quality concept and New Management Approach make it necessary to reconsider the management of institutions and organizations offering public service in Turkey. During the process, the expectations of the society have become different and started to vary. In this sense, local administrations have been obliged to offer local public service effectively, productively and with high quality. In addition, it has been observed that local administrations used some management techniques while offering their service functions. In this sense, whether tactics developed in private sector can also be applied in public sector or not has been evaluated for Total Quality Management, which has an important role in New Management Approach. Because of some different features of private and public sector, it has been claimed that there have been some difficulties in adaptation of Total Quality Management to public management. Within this context, this study on applicability of Total Quality Management in municipalities aims to describe the applicability of Quality Management System which is seen as a steppingstone to reach Total Quality Management and aims to explain the problems which have been faced. It is believed that the description of the process which is experienced by the municipalities applying Quality Management System contributes to identify the capacity of forming Total Quality Management model. For that reason, it aims to discuss the difference brought by Quality Management System in the example of Üsküdar Municipality in Istanbul. In that sense, it is possible to claim that lots of municipalities in Turkey has headed for forming Quality Management System. It is also possible to claim that the aim of most of the municipalities is to get ISO 9001. Total Quality Management, Quality Management System, Public Administration, Municipalities.
Keywords: Belediyeler; Kalite yönetim sistemi; Kamu yönetimi; Toplam kalite yönetimi