Donatanın deniz kazalarından doğan borçları/ sorumluluğu - Canatan, Bahar (My University, 2009)
Donatanın deniz kazalarından doğan sorumluluğu ve borçları, tezin inceleme alanını teşkil etmektedir. Konunun belirlenmesine yönelik temel kavramlar verilmektedir. Ayrıca uluslararası platformda konuya ilişkin yer alan ve önceden yer almış olan sözleşmelere ve düzenlemelere yer verilmektedir. Tez, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ve uluslararası düzenlemeler ışığında hazırlanmıştır. Tasarının getirdiği yeni düzenlemelerin, uluslararası düzenlemeleri Türk Hukukuna daha net bir şekilde yansıttığı tezin esasını oluşturmaktadır. Tasarı ile; TTK hükümlerinin uluslararası düzenlemelere oranla eskimiş olan hükümleri güncellendiğini, ayrıca TTK ile uluslararsı düzenlemeler arasındaki uyum sağlanarak kavram ve içerik birliği elde edildiğini söylemek mümkündür. İşbu tezde donatanın sorumlulukları, diğer gemi adamlarının sorumluluklarından ayırt edilmektedir. Tezin sorumluluk hukuku ile ilintisi bu sebeple çok kuvvetlidir. Denizlerin korunması gereken önemli bir değer olması sebebiyle doğacak zararların tazmininin kime yöneltileceğine yönelik husus da sorumluluk kavramını beraberinde getirmektedir. Ayrıca sorumluluğun net kavranması açısından, donatanın akitten doğan, akit dışı sorumluluğu ve donatanın sorumluluğunun sınırlandırılması konuları da tezin içeriğinde yer almaktadır. Tezde donatanın sorumluluğu Türk Ticaret Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu kapsamında da değerlendirilmekte ve farklılıkları ve sunulmaktadır. Türkiye deniz ticaretinin etkin bir şekilde gerçekleştiği yegâne dünya ülkelerindendir. Bunun sebebi hiç kuşkusuz ki üç tarafının denizlerle çevrili olması ve stratejik öneme sahip iki boğazının bulunmasıdır. Elbette ki hızla gelişen deniz ticareti hususunda Türkiye sahip olduğu bu coğrafi özelliğin farkında olmakla beraber, kanımızca deniz ticareti ve deniz hukuku anlamında hazırlanan uluslararası sözleşmelerin düzenlenmesinde etkin vazife almalıdır. Ancak en azından Ticaret Kanunu Tasarısı ile, uluslararası sözleşmelerin Türk Hukukuna daha yalın ve net bir şekilde yansıtılması gerçekleşecektir.

The shipowners liability on the sea accident is the topic of this thesis. The main and solid senses were given relating to this topic. This thesis handeled the said topic in accordance with Turkish legal arrangements and international legal arrangements as well. This thesis secured the facility to discriminate the shipowners liabity from sea men’s liability. In considiration of the importance of seas, the compensation of the harms on the sea and the determination of person in charge is critically important. In this thesis, the liability of the shipowners was given as part of the current Turkish Commercial Code, Turkish Comercial Bill and international legal arrangements. Maritime commerce takes an importance and an effective role in Turkish overall commerce. This is because the geographical position of Turkey. Is is clearly seen that, Turkey not only connects the Black Sea and the Mediterranean Sea but also takes a solid role to supply transition to the oceans to the international ships.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk