Kronik strese maruz bnırakılan sıçanlarda mesane hasarı üzerine Alfa-Lipoik asit etkisinin araştırılması: Histokimyasal çalışma - Yurdakul, Necati (My University, 2010)
KRONĐK STRESE MARUZ BIRAKILAN SIÇANLARDA MESANE HASARI ÜZERĐNE ALFA-LĐPOĐK ASĐT ETKĐSĐNĐN ARASTIRILMASI: HĐSTOKĐMYASAL ÇALISMA ÖZET Stresin mesane epiteli üzerinde olumsuz etkileri olduğu yapılan çalısmalarda ortaya konmustur. Nedeni tam olarak anlasılamamıs olan interstisyel sistitin (ĐS) stres kosullarındanetkilendiği düsünülmektedir. Bu çalısmada sudan kaçınma stresi (SKS) ile olusturulan mesane hasarı üzerine alfalipoik asit (ALA) etkisini morfolojik ve biyokimyasal olarak arastırmayı ve stres sonucunda artan degranüle mast hücre sayısı üzerine etkisini göstermeyi amaçladık. Wistar albino sıçanlara SKS uygulanmıs, tedavi gruplarına bu uygulamadan sonra ALA verilmistir. Mesane dokularına rutin takipten sonra hematoksilen-eozin ve periyodik asit- Schiff boyaları uygulanarak genel morfoloji, asitli toluidin mavisi uygulanarak da mast hücreleri incelenmistir. Biyokimyasal olarak glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) değerlendirmeleri yapılmıstır. Đnce-yapısal analiz için geçirimli, topografik inceleme için ise taramalı elektron mikroskobu kullanılmıstır. Kronik stresin mesanede hasara yol açtığı, degranüle ve toplam mast hücre sayısını artırdığı ve GSH düzeyinde azalmaya, MDA düzeyinde ise artmaya neden olduğu görülmüstür. Stres sonrasında uygulanan ALA tedavisinin mesane hasarını büyük ölçüde geri döndürdüğü, degranüle olmus mast hücre sayısı ve toplam mast hücre sayısını anlamlı derecede azalttığı ve GSH düzeyini artırdığı ve MDA düzeyini azalttığı görülmüstür. Sonuç olarak, KS modelinde ALA’nın mesanede gözlenen oksidatif hasar bulgularını iyilestirici etkiye sahip olduğu gözlenmistir. ALA’nın ĐS tedavisinde yararlı bir ajan olabileceği sonucuna varılmıstır. Anahtar Sözcükler: Alfa-lipoik asit (ALA), interstisyel sistit, mast hücresi, mesane, stres

The Effects of Alpha-Lipoic Acid (ALA) on the Urinary Bladder Injury in Rats Exposed to Chronic Stress: A Histochemical Study The negative effects of stress on the bladder epithelium were demonstrated in previous studies. It is thought that interstitial cystitis (IC), the cause of which is not completely understood, is affected from stress conditions. In the present study, we aimed to investigate the morphological and biochemical effects of alpha-lipoic acid (ALA) on bladder injury caused by water avoidance stress (WAS) and to show its effect on the number of degranulated mast cells, which increase after stress. Wistar albino rats were subjected to WAS and the animals in the treatment group were injected ALA. After the urinary bladder tissues were subjected to routine tissue processing, hematoxylin-eosin and periodic acid-Schiff staining were applied to observe general morphology and acidic toluidine blue method to investigate mast cells. Biochemical assesments of malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) were also obtained. Transmission electron microscope was used for the ultrastructural, and scanning electron microscope for the topographical analysis. The experiments showed that chronic stress caused injury in the bladder, increased degranulated and total number of mast cells and decreased GSH and increased MDA levels. ALA treatment after WAS ameliorated bladder injury in most areas, decreased degranulated and total mast cell number and increased GSH and decreased MDA levels. In conclusion, it was observed that ALA ameliorated oxidative injury findings in the urinary bladder in a chronic stress model. It was concluded that ALA can be a useful agent in the treatment of IC. Key Words: Alpha-lipoic acid (ALA), interstitial cystitis, mast cell, stres, urinary bladder
Keywords: Embriyoloji; Histoloji