Markalaşma ve uluslararası pazarlarda tutundurma stratejileri : havacılık sektöründe Türk hava Yolları ve Pegasus örneği̇ - Keskinsin Çiftçi, Fatma (My University, 2025)
Markalaşma ve uluslararası pazarlarda tutundurma stratejileri : havacılık sektöründe Türk hava Yolları ve Pegasus örneği̇ Küreselleşen dünyada yaşanan dönüşümler, ekonomik yapılar üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Tüketici alışkanlıklarından işletmelerin faaliyet biçimlerine kadar pek çok alanda kapsamlı değişimler meydana gelmektedir. Bu dönüşüm sürecinde firmalar, varlıklarını sürdürebilmek amacıyla yalnızca değişime ayak uydurmakla kalmayıp, aynı zamanda markalaşma ve tutundurma stratejilerini de güncelleyerek yeniliklere adapte olmak zorundadır. Aksi takdirde, piyasa içindeki konumlarını kaybetmeleri ve sürdürülebilirliklerini yitirmeleri kaçınılmaz olabilir. Bu çalışmanın temel amacı, küreselleşmeyle birlikte hız kazanan teknolojik gelişmeleri dikkate almayan firmaların rekabet avantajı elde edemeyeceklerini ve uzun vadede ayakta kalma ihtimallerinin oldukça düşük olduğunu ortaya koymaktır. Ayrıca, firmaların markalaşma süreçlerinde güncel verilere dayalı stratejiler geliştirmeleri ve tüketici odaklı bir yaklaşım benimsemelerinin gerekliliği vurgulanmaktadır. Tezin birinci bölümünde, marka ve markalaşma kavramları detaylı şekilde açıklanmış; firmaların markalaşma süreçlerinde karşılaşabilecekleri zorluklara karşı dikkat etmeleri gereken hususlar sıralanmıştır. Devamında ise uluslararası pazarların dinamikleri ve bu pazarlara giriş stratejileri incelenmiştir. Firmaların küresel pazarlarda etkin bir şekilde varlık gösterebilmeleri için izlemeleri gereken stratejik adımlar tartışılmıştır. Son olarak, tutundurma kavramı ele alınmış ve bu kavramın uluslararası bağlamda taşıdığı anlamlar irdelenmiştir. Uluslararası pazarlarda tutundurma faaliyetlerinin başarıya ulaşabilmesi için göz önünde bulundurulması gereken faktörler ve kaçınılması gereken durumlar detaylı biçimde analiz edilmiştir. Sonuç olarak, bir firmanın markalaşma sürecinden başlayarak tutundurma aşamasına ve marka sürekliliğinin sağlanmasına kadar olan tüm süreçleri kapsayan kuramsal ve uygulamalı bilgiler sunulmuştur. Marka, markalaşma ve tutundurma kavramlarının kuramsal çerçevesi çizildikten sonra, çalışmanın uygulama bölümünde Türkiye’nin önde gelen milli markaları olan Türk Hava Yolları ve Pegasus üzerine yapılan bir anket çalışmasına yer verilmiştir. Söz konusu anket çalışması analiz edilerek elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve genel çıkarımlara ulaşılmıştır.

Branding and promotion strategies in international markets : Turkish Airlines and Pegasus in the aviation sector In today’s globalized world, rapid transformations significantly impact economic structures, influencing both consumer behavior and corporate strategies. To remain competitive, companies must not only adapt to these changes but also revise their branding and promotional strategies in alignment with technological advancements. Failure to do so may lead to the erosion of market position and long-term sustainability. This study aims to demonstrate that companies neglecting the technological and strategic implications of globalization face a diminished likelihood of survival. It emphasizes the necessity for firms to develop data-driven branding strategies centered on consumer preferences. The research underscores the critical importance of integrating contemporary marketing practices into corporate planning processes. The first section of the thesis explores the concepts of brand and branding in depth, outlining the potential challenges companies may face and the precautions they should take. It proceeds to analyze the dynamics of international markets and strategies for successful market entry. Additionally, the concept of promotion is examined within a global context, focusing on the factors contributing to success and those that may hinder it. The empirical component of this research comprises a survey targeting two major Turkish national brands—Turkish Airlines and Pegasus—with the objective of evaluating the efficacy of their current branding and promotional initiatives. The data obtained serve to inform broader strategic insights and contribute to the development of best practices within the field.
Branding and promotion strategies in international markets : Turkish Airlines and Pegasus in the aviation sector
Keywords: Airlines; Branding; Branding (Marketing); Corporate culture; Corporate image; Hava Yolları; International Market; Management; Marka; Markalaşma; Markalaşma (Pazarlama); Pegasus; Promotion; Şirket imajı; Şirket kültürü; Turkey; Tutundurma; Türk hava Yolları; Türkiye; Uluslararası pazar Brand; Yönetim