M. M. Futeyyih'in Necd el-İhvan fırkası veya bugünkü vehhabilik isimli eseri ışığında Necd İhvanı Teşkilatı ve son Suud devletinin kuruluşu - Demirci, Osman (My University, 2013)
Bu çalışmamızda, Abdülaziz b. Abdurrahman tarafından oluşturulan Necd İhvan Fırkası ve bu fırkanın da katkılarıyla gerçekleşen Suûdi Arabistan Devleti'nin kuruluşu incelenmiştir. Çalışmamızın giriş bölümünde, Necd bölgesinin coğrafyası, iklimi ve tarihi arka planı ele alınmıştır. Ardından birinci bölümde, M. M. Futeyyih'in Necd el-İhvan Fırkası veya Bugünkü Vehhabilik isimli Osmanlıca eseri yeni harflerimize çevrilmiştir. İkinci bölümde ise, bu eser ışığında İhvan Fırkası ve Suûdi Arabistan Devleti'nin kuruluşu anlatılmıştır. Bu anlatımda ise, İhvan Fırkası'nın kuruluşuna giden süreç, kuruluşu ve yönetim birimleri ele alınmıştır. Arkasından, fırkanın sosyal, siyasi, dini ve askeri yapısına yer verilmiştir. Son olarak; devletin kurulmasını sağlayan Suûdî fetihler ve bu fetihlerde İhvan Fırkası'nın fonksiyonu anlatılmış ve çalışma İhvan Fırkası'nın isyan ve yıkılışı anlatılarak tamamlanmıştır. Abdülaziz b. Abdurrahman, İbn Suûd, Necd, İhvan Fırkası, Suûdi Arabistan, Vehhabilik, Vehhabiyye, Futeyyih el-Medeni.

THE ORGANISATION OF THE IKHWAN OF NAJD AND THE ESTABLISHMENT OF THE LAST SAUDI STATE IN THE LIGHT OF THE WORK OF M. M. FUTAYYIH ENTITLED NAJD AL-IKHWAN FIRKASI VEYA BUGÜNKÜ VEHHABİLİK Mainly in this thesis, Najd al-Ikhwan Movement which was the military power behind Abdulaziz b. Abdurrahman, the founder of the Saudi Arabia, is analyzed. In the introductory chapter; geography, climate and historical background of Najd region are briefly outlined. In the first chapter, the Ottoman-Turkish booklet of M. M. Futayyih entitled Najd al-Ikhwan Fırkası veya Bugünkü Vehhabilik is latinized. This work is a first-hand source for the early stage of al-Ikhwan. In the second chapter, in the light of this work, al-Ikhwan Movement and its role during the process of the establisment of Saudi Arabia are examined. Furthermore, the process that went to the foundation of al-Ikhwan Movement, its members and hijra locations where they lived, its management and administrative units are other significant subjects discussed in the thesis. This information enables us to understand the social, political, religious and military character of the movement. Subsequent to this, Saudi conquests, its results and, finally, the revolt of al-Ikhwan and its disbandment by the Saudi government are studied. Abdülaziz b. Abdurrahman, İbn Saud, Najd, Ikhwan Movement, Saudi Arabia, Wahhabism, Wahhabiyya, Futayyih al-Madani.
Keywords: İslam; Mezhepler; Suudi Arabistan; Tarih