Kılıçzâde Hakkı’ya göre peygamberlik - Çilek, Hülya (My University, 2019)
Bu tezde Cumhuriyet döneminin önemli isimlerinden biri olan KılıçzâdeHakkı’nın hayatı, eserleri ve yayın hayatı içerisinde dile getirmiş olduğu görüşleriçerçevesinde onun peygamberlik hakkındaki görüşleri değerlendirilmiştir. İslâm dininin,zamanın koşulları dâhilinde nasıl yorumlanması gerektiğine dair görüşlerini beyân edenKılıçzâde Hakkı’nın bu noktadaki fikirlerinden hareketle peygamberlik müessesesinebakışı ve bu müessesenin toplumdaki konumu – önemi hakkındaki anlayışınıaçıklamaya çalıştık.Nübüvvet hakkındaki düşüncelerini daha detaylı anlamlandırmak maksadıylaKelâm literatürü içerisinde usul-i selâse başlığı altında ele alınan Allah inancı ve âhiretinancına ilişkin görüşlerine de yer verilmeye çalışılmıştır. Özellikle kendisinin İçtihatmecmuâsındaki yazıları ile Cumhuriyetin ilânı sonrasında kaleme aldığı makaleleriarasındaki anlayış farkını ortaya çıkarmak maksadıyla yer yer yazılarından özelbölümler alınarak değişen nübüvvet anlayışı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bununlaberaber yazarın kitap haline getirdiği eserlerinin çok az olması ve kendisinindüşüncelerine gazete yazılarından ulaşmak zorunda kalmamız hasebiyle eldekikaynaklar doğrultusunda konuya dair fikirleri tespit edilmeye gayret edilmiştir.

This study evaluated Kılıçzade Hakkı’s views on prophecy, who is one of thevery famous names of Republican Period under the light of his life, works andpublications showing his views on this issue. It is aimed to explain his general overviewof prophethood and the establishment position and importance of it in society byexamining his ideas offered about how Islamic Religion take shape in terms of the timerequired.In order to make more detailed interpretation about his thoughts of prophecy, theauthor’s views about belief in God and belief in the Hereafter that are discussed underthree main headings within the kalam literature are evaluated. Especially, it is intendedto refer his changing understanding of prophecy by taking special sections from hiswritings in journal with the case law and his articles after the proclamation of therepublic that reveal the difference between the concepts.Since the author made the book by using very few of his works and since hisideas are just reached from the newspaper articles, this study concluded in accordancewith available resources that has been studied to understand his ideas on the subject.
Keywords: Âhiret Kılıçzâde Hakkı; Allah; Din; God; Hereafter; Islam; İslam; İslâm; Kelâm; Kılıçzâde Hakkı; Miracle; Mûcize; Nübüvvet; Religion; Revelation; Theology; TheProphet; Vahiy