Ürün yerleştirme ve tv dizilerinde uygulamaları üzerine bir araştırma - Baş, Ahmet (My University, 2013)
2011 yılının Mayıs ayında Türk televizyonlarında serbest bırakılan ürün yerleştirme uygulamaları, tüketicilerine diğer markalardan sıyrılarak ulaşmanın yeni yollarını arayan reklamverenler için marka karmaşasından uzak ve diğer markalardan farklılaşabilecekleri yeni bir fırsat yaratmıştır. Yıllardan beri kitaplar, sinema filmleri, müzik klipleri, şarkılar ve bilgisayar oyunları gibi farklı mecralarda kullanılmakta olan ürün yerleştirme uygulamaları, Türk televizyonlarında da kendisine farklı kullanım biçimleri oluşturmuş ve oluşturmaya da devam etmektedir. Bu araştırmada, televizyon dizilerinde yapılan ürün yerleştirme uygulamalarına ilişkin genel tutumlar ve farklı ürün kategorilerine göre televizyon dizilerinde yapılan ürün yerleştirme uygulamalarının kabul edilebilirliği incelenmiş, televizyon dizisi izleyicilerinin sosyo-demografik özelliklerinin bu tutumlar üzerinde anlamlı farklılıklara sebep olup olmadığı istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır

Product placement executions on TV have been released free in Turkey in May 2011 and these executions have generated a new opportunity to the advertisers who are looking for new opportunies to distinguish from other brands while trying to reach their consumers. Product placement executions have been used in movies, music videos, songs and computer games for years and advertisers have created and will continue to create new forms in Turkish TV channels for these types of executions. In this study, the general behaviours towards product placaments in TV series and acceptabilities of product placements for different product categories have been analyzed on viewers of Turkish TV series.
Keywords: Pazarlama; Televizyon Dizileri; Televizyon reklamcılığı; Uluslararası Ticari Teşebbüsler; Ürün Ticareti