Nörobilim ve ceza yargılamasındaki yeri - Gümüşhan, Merve (My University, 2022)
(NÖROBİLİM VE CEZA YARGILAMASINDAKİ YERİ) Nörobilim; nöronların yapısını, sinir sistemini, insanların bilişsel faaliyetlerini, davranışlarının ardındaki nedenleri ve bu davranışların nasıl gerçekleştirildiğini incelemektedir. Ceza hukuku; emir ve yasaklardan oluşan insan davranışlarını ele almaktadır. Nörobilimin ceza hukukunda kullanılması hem davranışların daha iyi anlaşılmasını hem de ceza ve ceza muhakemesi hukukuna farklı bir pencereden bakılmasını sağlayacaktır. Suç; kanunlarda belirtilen tipe uygun hukuka aykırı hareketin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Suçun işlenmemesi, beynin elektriksel ve kimyasal olarak normal şekilde çalışmasına, karar verme mekanizmalarının işleyişine ve iradenin varlığında doğru yönde seçim yapılabilmesine bağlıdır. Bu bağlantı, ceza hukukunun nörobilimle birlikte ele alınabileceğinin göstergesidir. Bir suçun tekrar işlenmesinin önlenmesi topluma verilecek zararın azaltılmasında önemli bir etkendir. Bunun için suç teşkil eden davranışın ardındaki nedenlerin çözülüp uygun rehabilitasyon sürecinin başlatılması, bu davranışın açıklanabilmesiyle ve neden yapıldığının bilinebilmesiyle mümkündür. Bu amacın gerçekleşmesi için nörobilim, ceza ve ceza muhakemesi hukukunda kullanılabilir. Ceza hukukunda nörobilimin yeri, kusur ve kusurluluğu etkileyen hallerden yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, alkol ve uyuşturucu maddelerin etkisinin, ceza muhakemesi hukukunda ise delillerin incelenmesiyle gösterilmektedir.

(NEUROSCIENCE AND ITS PLACE IN CRIMINAL PROCEEDING) Neuroscience; it studies the structure of neurons, nervous system, the cognitive activities of people reasons behind their behavior and how these acts are carried out. Criminal law; deals with human behavior consisting orders and prohibitions. The use of the utilize of neuroscience in criminal law will provide better understanding of human behavior and a different perspective on criminal procedure law. Crime; It arises as a result of the realization of unlawful acts in accordance with the definition specified in the laws. Not committing a crime depends on the normal functioning of the brain electrically and chemically and the existence of will functioning of decision making mechanisms. This connection is a demonstrate that criminal law can be considered together with neuroscience. Prevent of recidivism is an important factor in reducing the harm to society. That’s why, it is possible to solve the reasons behind the criminal behavior and initiate suitable rehabilitation process, by explaining this behavior and knowing why it is done. To achieve this goal, neuroscience can be used in retribution and criminal procedure law. The place of neuroscience in criminal law, of circumstances affecting the fault and culpability the effect of underage, mental illness, alcohol and drugs in criminal law, it is demonstrated by examining the evidence.
Keywords: Behaviour; Bilinç; Ceza Hukuku; Ceza Yargılaması; Consciousness; Criminal Law; Criminal proceeding; Davranış; Health; Hukuk; Law; Neuroimaging; Neurolaw; Neuroscience; Nörobilim; Nörogörüntüleme; Nörohukuk; Sağlık