Aşılı ve aşısız COVID-19 hastalarının immünolojik parametreler açısından kıyaslanması - Tunca, Zeynep (My University, 2023)
AŞILI VE AŞISIZ COVID-19 HASTALARININ İMMÜNOLOJİK PARAMETRELER AÇISINDAN KIYASLANMASI Öğrencinin Adı: Zeynep TUNCA Danışmanı: Prof. Dr. Tunç AKKOÇ yoloji Amaç: Bu çalışmada mRNA aşısı olmuş ve olmamış PCR pozitif COVID-19 hastalarından alınan periferal kandan immünfenotipleme analizi ve periferal kandan elde edilen mononükleer hücrelerin immünolojik etkinliğinin in vitro ortamda araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesine başvuran 29 PCR pozitif COVID-19 hastası (16 aşısız ve 13 aşılı) çalışmaya dahil edilmiştir. COVID-19 hastalarından EDTA’lı tüpler ile alınan periferik kandan immünfenotipleme analizi için; CD3 ,CD4, CD8, CD45RA, CD45RO, CD16+56, CD3+CD16+56 ve CD19 yüzey markerları akım sitometri cihazı ile analiz edilmiştir (n=29).COVID-19 hastalarından heparinli tüpler ile alınan periferik kandan mononükleer hücre izolasyonu gerçekleştirilmiştir.Mononükleer hücreler uyarılmadan, CD-mix ve peptivatör ile uyarılarak kültür edilmiştir. Kültür edilen mononükleer hücrelerden proliferasyon ve regülatör T hücre analizi yapılmıştır. Bulgular ve sonuçlar:Aşılı COVID-19 hastalarında CD8+CD45RO+, CD16+56, CD3+CD16+56 ve CD19+ hücreleri aşısız gruba göre istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur(p<0.05). Aşılı ve aşısız COVID-19 hastalarının US, CD-mix, Peptivatör ile uyarımı sonrasında lenfosit proliferasyonunda aşılı COVID-19 hastalarında CD-mix uyarımlı hücreler istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0.05). Aşılı ve aşısız COVID-19 hastalarınında regülatör T hücreleri açısından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Bu çalışma Marmara Üniversitesi BAP Komisyonu tarafından TYL-2022-10586 No’lu proje ile desteklenmiştir.

COMPARISON OF VACCINATED AND UNVACCINATED COVID-19 PATIENTS IN TERMS OF IMMUNOLOGICAL PARAMETERS Student’s Name: Zeynep Tunca Prof. Dr. Tunç AKKOÇ The Department: The Department of Biology Objective: The aim of this study was to investigate the immunophenotyping analysis of peripheral blood obtained from PCR-positive COVID-19 patients with and without mRNA vaccination and to investigate the immunologic activity of mononuclear cells obtained from peripheral blood in vitro. Materials and methods: A total of 29 PCR positive COVID-19 patients (16 unvaccinated and 13 vaccinated) admitted to Marmara University Pendik Training and Research Hospital were included in the study. For immunophenotyping analysis, CD3, CD4, CD8, CD45RA, CD45RO, CD16+56, CD3+CD16+56 and CD19 surface markers were analyzed by flow cytometry in peripheral blood collected from COVID-19 patients with EDTA tubes (n=29). Mononuclear cells were isolated from peripheral blood obtained from COVID-19 patients with heparinized tubes. Mononuclear cells were cultured without stimulation or stimulated with CD-mix and peptivator. Proliferation and regulatory T cell analysis were performed from cultured mononuclear cells. Results and conclusions:CD8+CD45RO+, CD16+56, CD3+CD16+56 and CD19+ cells were statistically significantly higher in vaccinated COVID-19 patients compared to the unvaccinated group (p<0.05). In lymphocyte proliferation after stimulation of vaccinated and unvaccinated COVID-19 patients with US, CD-mix and Peptivator, CD-mix stimulated cells were statistically significantly higher in vaccinated COVID-19 patients (p<0.05). There was no statistically significant difference between the groups in terms of regulatory T cells in vaccinated and unvaccinated COVID-19 patients. This study was supported by Marmara University BAP Commission with project number TYL-2022-10586.
Comparison of vaccinated and unvaccinated COVID-19 patients in terms of immunological parameters
Keywords: Aşılar; COVID-19; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); proliferasyon; proliferation; regulatory T cell; regülatör T hücresi; T lenfosit; T lymphocyte; Vaccines