Post-natal sıçan testisinde sertoli hücrelerinin arasındaki sıkı bağlantıların gelişme gününün immunohistokimyasal ve elektron mikroskobik olarak gösterilmesi - Kolbaşı, Bircan (My University, 2015)
Amaç: Testiküler gelişim erkek fertilitesi açısından önemli bir rol oynamaktır. Fötal sıçanda gonadal gelişim 10. günde başlar. 18-19 günlük fetüs testisinde tübülüsler gonositlerle dolmuştur. Post-natal 10. günden itibaren primordial germ hücreleri bölünüp spermatogonyaya dönüşmeye başlar. Testiküler gelişim bu aşamadan sonraki 40 gün ve devamında birçok başarılı gelişen germ hücre dizisi yapımı içermektedir. Bu gelişimin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için komşu Sertoli hücreleri arasındaki bağlantıların dizilimi ve fonksiyonu kritik rol oynamaktadır. Spermatogonya spermatide olgunlaşırken kan-testis bariyeri boyunca ilerleyerek bazal kompartmandan adluminal kompartmana doğru hareket etmektedir. Bu çalışmada yeni doğan 4-12 günlük sıçanlarda sıkı bağlantı morfolojisinin devamlı oluşum basamaklarını göstermeyi amaçladık. Gereç Ve Yöntem: Çalışmamızda post-natal 4. günden 12. güne kadar olan immatur erkek Wistar sıçanlar kullanıldı. Nötral tamponlu formalin ile fikse olan dokuların ZO-1 immunohistokimyasal incelemeleri yapıldı ve osmiyum ile post fikse olan dokuların elektron mikroskobik incelemeleri yapılarak immatur sıçanlarda kan-testis bariyeri oluşumunu gün bazında göstermeyi amaçladık. Bulgular: İmmatur 4-7 günlük sıçanlarda Sertoli hücreleri arasındaki mesafenin geniş olduğu, 8-12 günlük sıçanlarda ise mesafenin kapandığı ve 12. günde sıkı bağlantıların hem ZO-1 immunohistokimyası hem de elektron mikroskobi ile ortaya konduğu gözlenmiştir. Sonuç: Sertoli hücreleri arasındaki sıkı bağlantıların post-natal 8. günde oluşmaya başladığı izlenmiştir. Anahtar Sözcükler: Testis, Sertoli hücreleri, sıkı bağlantılar, spermatogonyum,

Aim: Testicular development plays an important role in male fertility. Gonadal development begins on the 10th day fetal rat. In the 18-19 day the seminiferous tubules are filled with primordial gonocytes in the fetal testis. From postnatal day 10 primordial germ cells divide and differentiate into spermatogonia. Over the next 40days and so, testicular development demonstrates a series of successful developing germ cell layers. For a proper and continous development, the permutation and function of junctions among Sertoli cells play a crucial role. While spermatogonia transfer into spermatid through the blood-testis barrier, they also move from basal compartment to adluminal compartment. We aimed to show the consecutive stages of tight junction morphology in the days 4-12 in the neonatal rat testis. Materials and Methods: In this study rat testis of days 4-12 were obtained and proceeded for both light and electron microscopy. We accepted the date of birth 0. We observed the blood-testis barrier development day by day in neonatal rats by using ZO-1 immunohistochemistry and for ultrastructural examiation tissues were proceeded by osmium in order to visualize the tight-junctions. Results: In the days 4-7 the interval between Sertoli cells were wider and from the day 8-12 the interval became tighter and 12th day showed the final morphology of tight junction ZO-1 immunohistochemistry demonstrated the same morphology in accordance with electron microscopy. Conclusion: Formation of tight junctions among Sertoli cells were observed in 8th day in post-natal rats. Key Words: Testicle, Sertoli cells, tight junctions, spermatogonium, ZO-1
Keywords: Embriyoloji; Hayvanlar