Dahilde İşleme Rejimi’nin uygulama alanı ve Türkiye’de etkinliği - Namlı, Tuba (My University, 2007)
DAHİLDE İŞLEME REJİMİNİN UYGULAMA ALANI VE TÜRKİYE’DE ETKİNLİĞİ Ülkemizde, ihracatı artırmak için yapılan çalışmalar 24 Ocak 1980’de “24 Ocak Kararları” ile başlatılmıştır. Bu kararlar ile değişik destek unsurları geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur.1.1.1996 tarihinde ise Türkiye’nin AB ile yaptığı Gümrük Birliği neticesinde 1980 yılından beri uygulanan “İhracatı Teşvik Mevzuatı” kaldırılmış ve yerine Dahilde İşleme Rejimi konulmuştur. Bu çalışma ile, Dahilde İşleme Rejimi’nin uygulama biçimi ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Dahilde İşleme Rejiminin Türkiye’deki esasları ve uygulama sonuçları değerlendirilmiştir. Esas olarak, gümrük vergisiz ara malı ve hammadde ithalatını düzenleyen bir prosedür olan Dahilde İşleme Rejimi, işlem maliyetini azaltıcı yönüyle firmalar için önem arz etmektedir. Türkiye’de toplam ihracatın %55’i Dahilde İşleme Rejimi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu oran AB ülkelerinde daha düşük seviyededir. Bu sebeple çalışma içerisinde AB ülkelerindeki uygulama prosedürü incelenmiştir. Türkiye’de bu günü kadar, rejimin kullanımını AB seviyesine indirgemek için yapılan çalışmalar ise yeterli olmamıştır. Bu çalışmaların daha ileri boyuta götürülmesi gerekmektedir.

THE WAY OF PRACTISING AND THE RESULTS OF THE INWARD PROCESSING REJIME The efforts made in order to increase export rate in our country have been initiated with “ January 24 th. Decisions” on 24.01.1980.Together with the coming of these decisions various support methods were developed and put into application. As a result of the Customs Union between Turkey and E.U. on 01.01.1996 the “Export Incentive Regulation” was abolished and the Inward Processing Regime was placed instead of it. This article aims at examining the way of practising and the results of the Inward Processing Regime. In this scope the essentials of practising the result of the regime were evaluated. The Inward Processing Regime which is essentially a procedure regulating Import of semi-processed goods and raw materials, plays an important role in reducing the cost of processing. In tukey 55 % of the total export is done within the Inward Processing Regime. This rate is lower in E.U. countries. Therefore, throughout the article the application procedure of E.U. countries was examined. The efforts so far maintained in order to reduce the application rate of the regime in Turkey to a level close to that in the E.U. haven’t been sufficient.
Keywords: Türkiye_Dahilde İşleme Rejimi; Uluslararası Ekonomi