Jeotekstillerin Türkiye’de üretilebilirliği ve pazar araştırması - Geray, Raşit Umut (My University, 2003)
Jeotekstiller toprak ve inşaatla ilgili alanlarda kullanılan tekstil özelliklerine sahip düzlemsel yapılardır. İki katmanı ayırmak, herhangi bir jeoteknik malzemeyi korumak, drenaj yapmak veya bir jeoteknik oluşumu güçlendirmek için kullanılır. Özellikle 70'li senelerden sonra kullanımları hızla artmıştır. Türkiye'de tekstil sektörü ve inşaat sektörü hızla geliştiği halde jeotekstillere gereken önem verilmemiştir. Yurtdışında üniversiteler de jeosentetik bölümleri ve özel sektörde ise dernekler kurulmuştur. Ülkemizde ise bu kurumlara benzer kurumlar yoktur. Dolayısıyla jeotekstillerin Türkiye'de üretim ve kullanımıyla ilgili istatistiksel bilgiler bulunmamaktadır. Türkiye'deki jeotekstil tüketimi ve üretimi bu tezde mercek altına yatırıldı. İlk kez sektörün rakamsal verilerine ulaşıldı. Sektörün neden gelişemediği araştırıldı, üretici ve tüketici sorunları bulunmaya çalışıldı. Sonuç olarak jeotekstiller Türkiye'de yeteri kadar tanınmamaktadır. Uzun vadeli karları ilk maliyetleri yüzünden göz ardı edilmektedir. Devlet kendi projelerinde bile kullanım zorunluluğu getirmemektedir. Sektörün üretim ve tüketim kayıtları resmi veya gayrı resmi olarak bulunamadı. Bundan dolayı bir anket hazırlandı ve üretici, satıcı, kullanıcı firmalara doldurtuldu. Çıkan sonuçlar çapraz tarama metoduyla incelendi ve rakamsal sonuçlara varıldı. Tüm sektöre ulaşmak doğal olarak mümkün olmadı. Dolayısıyla alınan rakamlar yaklaşık değerleri yansıtmaktadır. Ancak pazar hakkında önemli fikirler vermektedir. Tezde jeotekstil üretim yöntemleri yalın bir dille anlatıldı. Yaygın kullanım alanları gösterildi. Uluslar arası, Amerikan ve Türk Standartlarının isimleri numaralarıyla verildi. Jeotekstillerin özellikleri anlatıldı. Uzun vadeli dayanım özellikleri eskiden yapılmış deneylerle verildi. Jeotekstillerde en çok kullanılan belli başlı liflerin fiziksel ve kimyasal özellikleri anlatıldı. Anket sonuçları dünya ve jeotekstillerin en çok kullanıldığı Kuzey Amerika Pazar durumuyla kıyaslandı. OCAK 2003 R.Umut GERAY

THE PRODUCTİVİTY AND MARKET RESEARCH OF GEOTEXTİLES İN TURKEY Geotextiles are planar, permeable textile pruducts which used with soil and constructıon realated areas. They used for seperatıon, protection of other geotechnical materials, transmission of liquids or reinforce any geotechnical construction. Especialy after 70's usage amount of geotextiles fastly increased. Despite big textile and construction market in Turkey, geotextile market couldn't growth. İn forein countries universities has geosynthetic deparments. Also Geosynthetic related firms have societies. But in Turkey we don't have such intituons. For this reason we don't have any numbers about Turkısh geotextile market. İn this thesis, pruduction and consumptıon of geotextiles in Turkey searched. Market numbers found for the first time in this thesis. And looked for the problems of producers and users. At the beginning coudn't find the market numbers in formal either informal sources. For this reason a inquıry have maden. And firms filled . Results presentated in this thesis. But becouse of not cominicating all producers and users inTurkey thıs thesıs can't show the exact results of Turkey. But it can give the idea of market. As a result of inquıry, Turkısh people doesn't know enough about geotextiles. And geotextile doesn't used becouse of their first costs. Either goverment don't show geotextiles in their projects. İn this thesis the ways of producing geotextiles basicly explained. Main usage areas are shown. Name of the Internatinal, American, Turkısh standarts have given. Proporties of geotextiles are explained. Durability of geotextile are shown by old experiments. Phisical and chemical proporties of basic fibres have given. Results of the ınquıry have given and discussed by world market numbers. OCAK 2003R. Umut GERAY
Keywords: Dokumalar; Elyaftan yapılan kağıtlar; İmalat; Tekstil