The impact of recent enlargements and the Eastern enlargement on the institutions and decision making mechanisms of The European Union - Alp, Zafer (My University, 2003)
Bu tezde genişlemenin Avrupa Birliği kurumları ve karar alma mekanizmaları üzerindeki etkisi tarihsel bir açıdan incelenmiştir. Bu kurumlar dört ana karar alma organını kapsamaktadır: Avrupa Konseyi, Komisyon, Bakanlar Konseyi ve Parlamento. Genişleme, Avrupa'nın bütüleşmesinde önemli bir rol oynamıştır. Tezde temel vurgu Doğu genişlemesinin kurumsal yapı üzerindeki etkisine verilmiştir. Bu noktada Doğu genişlemesi öncekilerden ayrılmaktadır. Doğu genişlemesi altı üyeli bir örgüt için tasarlanmış olan kurumsal yapıya bir tehdit olarak görülmüştür. AB kapsamlı bir kurumsal reforma ihtiyaç duymaktadır. Bu gereksinmenin bir sonucu olarak AB on yıldan daha az bir sürede üç yapısal anlaşma ile sorunu çözmeye çalışmıştır. Doğu genişlemesi aynı zamanda üye devletler arasındaki AB'nin geleceği konusunda yaşanan tartışmaları alevlendirmiştir. Son olarak şunu söyleyebiliriz ki Doğu genişlemesinden kaynaklanan kurumsal reform tartışması AB'nin geleceğini belirleyecektir. Bu süreçte kurumsal reform en temel gösterge olacaktır. In this thesis, the impact of enlargement on the institutions and decision-making mechanisms of the European Union is analyzed from a historical perspective. These institutions comprise four basic decision-making bodies: the European Council, the Commission, the Council of Ministers and the Parliament. Enlargement has played an important role in the integration of Europe. In this study, main focus is given to the impact of Eastern enlargement. At this point, the impact of Eastern enlargement has been differed from its predecessors. Eastern enlargement is viewed as a threat. It is precise that the institutional structure of the EU is designed originally for six member states. The EU has needed a comprehensive institutional reform. As a result of this necessity, the EU witnessed three fundamental treaties in less than a decade. Additionally, Eastern enlargement strengthened the debates about the future of the Union among member states. Lastly, the debate of institutional reform caused by Eastern enlargement will determine the future of the EU. The institutional reform will be the main indicator of this process.
Keywords: Avrupa Birliği; Kültürler arasındaki temaslar; Toplumsal değişim; Uluslararası İlişkiler