Deprem Sonrası Yapılan/Yapılacak Binalarda Engelli ve Yaşlılara Dönük Düzenlemelere İlişkin Uygulayıcıların Görüşleri: Van İli Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışmada, Van iline bağlı kurumlarda mühendis, mimar ve çevre düzenlemecisi olarak görev yapan uygulayıcılarla Van'da 2011 yılında gerçekleşen deprem sonrası bina ve çevre düzenlemelerinde engelli ve yaşlılara dönük yapılan düzenlemeler konusunda görüşmeler gerçekleştirilip, mevcut durumun betimlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2015-2016 yılında bölgede çalışan yaşları 24-44 arasında değişen 15 kişi oluşturmaktadır (Mühendis:8,mimar:5,çevredüzenlemeci:2). Uygulayıcıların görüşlerinin belirlenmesinde, nitel araştırma yaklaşımına dayalı yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen uygulayıcı görüşleri 4 ana temada toplanmıştır: "Engelli ve yaşlıların ihtiyaçlarının farkındalığı, özel mülkiyetin, okul binalarının, hastane binalarının engelli ve yaşlılar için uygunluğu". Araştırma sonuçlarına göre deprem sonrasında yapılan binalarda çağdaş yaşam standartlarında düzenlemelerin arzu edilen seviyede olmadığı görülmektedir.

The goal of this study was to conduct interviews with practitioners at the institutions of Van province who work as engineers, architects, and environmental planners on the regulations administered for the disabled and elderly in building and environmental planning in the aftermath of the 2011 earthquake in order to describe the current situation. The study sample consists of 15 participants (24-44 years old) who have been working in the area between 20152016 (8 Engineers, 5 Architects, 2 Environmental Planners.).The study findings (views of practitioners) were classified under 4 main themes: awareness of the needs of disabled and elderly people, private properties' suitability for the disabled and the elderly, school buildings' suitability for the disabled and the elderly, and hospital buildings' suitability for the disabled and the elderly. According to the study findings, post-earthquake buildings still do not meet the desired criteria for contemporary living standards.
Views of Practitioners on Regulations Administered For The Disabled and Elderly in Building and Environmental Planning Aftermath of Earthquake: Van Province Sample
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları