İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin işlevsel okuryazarlık düzeyleriyle akademik başarıları arasındaki ilişki - Özenç, Emine Gül (My University, 2012)
İLKÖĞRETİM BEŞİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞLEVSEL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİYLE AKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu araştırmanın amacı İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerine yönelik Ekolojik Kurama Dayalı İşlevsel Okuryazarlık Yaşantısı Ölçeği’nin geliştirilerek ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin işlevsel okuryazarlık düzeyleriyle akademik başarıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yapılan bu araştırma ilişkisel tarama modeline göre düzenlenmiş olup veri toplama tekniklerinden nicel teknikler kullanılmıştır. Araştırma 2010-2011 eğitim ve öğretim yılı İstanbul ili Anadolu yakasının alt-orta ve üst olmak üzere farklı sosyo-ekonomik ve kültürel bölgelerdeki 16 ilköğretim okulunda 1265 ilköğretim beşinci sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizler SPSS 18.0 paket programında değerlendirilerek öncelikle ölçeğin geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapılmış ve araştırmanın amaçları doğrultusunda istatistiksel tekniklerden t-testi, tek yönlü varyans analizi, aritmetik ortalama, yüzde, frekans, standart sapma, pearson korelasyon katsayısı gibi değerler hesaplanmıştır. Araştırma sonuçları Ekolojik Kurama Dayalı İşlevsel Okuryazarlık Yaşantısı Ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu göstermiştir. Ayrıca ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin işlevsel okuryazarlık düzeyleriyle akademik başarıları arasında pozitif yönde yüksek bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın bulguları öğrencilerinin işlevsel okuryazarlık düzeylerinin cinsiyete, okul öncesi eğitim almalarına, ailelerinin sosyo ekonomik özelliklerine, anne ve babaların eğitim durumlarına, aile türlerine okulların bulunduğu bölgenin sosyo- kültürel ve ekonomik durumuna, öğrencilerin ev ödevlerine yardım eden kişiye göre farklılaştığını göstermektedir. Sonuç bölümünde bu bulgulara dayanarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Anahtar sözcükler: Okuryazarlık, İşlevsel Okuryazarlık, İlköğretim, Akademik Başarı.

THE RELATIONSHIP BETWEEN FIFTH GRADE PRIMARY STUDENTS’ FUNCTIONAL LITERACY LEVELS AND ACADEMIC ACHIEVEMENTS The purpose of this research was firstly to develop a functional literacy scale based on ecological theory and secondly to reveal the relationship between fifth grade primary students’ functional literacy levels and academic achievements. The research was designed in relational survey method. To collect the data quantitive inquiry techniques were used. The data in the study was gathered from 16 different sub-mid-upper socio-economic public primary schools of İstanbul Anatolian continent in 2010-2011 academic year, with 1265 fifth grade primary students. The analyses are made in SPSS 18.0 packet program. First the reliability and validity studies of the scale is made. The statistical techniques used are: T test, one way anova, arithmetic mean, percentage, frequencies and pearson correlation coefficient. The results of the research showed that the developped functional literacy scale based on Ecological Theory is valid and reliable, there is a positive and high relationship between fifth grade primary students’ functional literacy levels and academic achievements. The functional literacy levels of fifth grade primary students’ differ owing to gender, the families’ socio economic levels, the mothers’ and fathers’ education levels, the socio economic and cultural distincts of the schools and the person who helps to the homework variables. teracy, Functional Literacy, Primary, Academic Achievement.
Keywords: İlköğretim_ Akademik Başarı; İşlevsel Okuryazarlık; Okuryazarlık