Din eğitimi açısından Kur’an ve sünette tevekkül kavramı - Solmaz, Rabiye (My University, 2006)
Kur’ân’ın önemli kavramlarından birisi olan tevekkül, kisinin yasamı içerisindeki sorumluluk alanına giren tercihine baglı islerinde, üzerine düsen görevleri yerine getirdikten sonra, olayla ilgili neticeyi Allah’a bırakmasıdır. Tevekkül kavramı itikâdî boyutu olan bir kavramdır. Bu sebeple bazı ayetlerde, tevekkülün varlıgı imanın varlıgına, tevekkülün yoklugu ise imanın yokluguna gerekçe olarak gösterilmistir. Kur’ân’ın temel kavramlarından olan tevekkül kisiye tembel, miskin ve sorumsuz olmasını öngörmez. Aksine Kur’ân’ın istedigi tevekkül; çalısıp üretmeyi, gayreti ve dinamizmi ögütler. Kaderci anlayısın bir ürünü olarak, tembelligin neticesini Allah’a yüklemek seklinde formüle edilen tevekkül, Kur’ân’ın ruhuna uygun bir anlayıs degildir. Tevekkül konusundaki bu tür yanlıs anlayısların sebebi ise, bu kavramı Kur’ân kaynaklı olarak anlayamamamız sebebiyledir. Bundan dolayı tevekkül inancını yerlestirmeye çalıstıgımız bireylere öncelikle Allah inancını yerlestirmeli ve onları Kutsal kitabımızın içerdigi esaslar hakkında genisçe bilgilendirmeliyiz.

Tawakkul is to entrust one’s soul to God and wait for the result after he has done all the things he can do for the events which he is responsible for and depend on his preference. Tawakkul is a notion which has a dimension of belief and confidence. Hence, some of verses of the Koran say that existence of tawakkul is the corollary of the existence of belief and non-existence of tawakkul is the corollary of the non-existence of belief. Tawakkul does not submit people to be lazy, idle and irresponsible. On the contrary, tawakkul which the Koran introduces puts forward the notion working hard, effort is not consistent to tawakkul. The reason for these misunderstanding is that we don’t perceive the meaning with the source of Koran. Thus, we firstly ought to give the belief of God to the people whom we try to give the belief of tawakkul and we ought to inform them extensively about the essentials of which our sacred book (Holy Koran) consists.
Keywords: Din Eğitimi; Kur’an-ı Kerim