Akut Aşil tendonu yırtıklarında Krackow yöntemiyle primer tamir ve plantaris tendonu ile güçlendirmenin uzun dönem sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç: Bu çalışmada akut Aşil tendonu yırtığı sonrası Krackow yöntemiyle primer uç-uca tamir ve plantaris tendonuyla takviye uygulanan hastaların uzun dönem takip sonuçları değerlendirildi. Çalışma planı: Akut Aşil tendonu yırtığı nedeniyle 36 hastaya (31 erkek, 5 kadın; ort. yaş 34; dağılım 21-42) primer uç-uca tamir uygulandı. Hastaların çoğunluğu (31/36) düzenli olarak spor yapan kişilerdi. Ameliyatlarda Krackow (locking-loop) tekniği kullanıldı ve tamir plantaris tendon takviyesiyle güçlendirildi. Tüm hastalara ameliyat sonrasında aşamalı ve standart bir rehabilitasyon programı uygulandı. Sonuçların değerlendirilmesinde işe ve spora dönüş süreleriyle birlikte, subjektif ve objektif parametreleri içeren bir skorlama sistemi uygulandı. Ortalama takip süresi 54 ay (dağılım 28-78 ay) idi. Sonuçlar: Ameliyat sırasında 34 hastada (%94.4) tam, ikisinde (%5.6) kısmi Aşil tendonu yırtığı saptandı. Ortalama ameliyat süresi 50 dakikaydı (dağılım 40-70 dakika). Hastaların işe dönüş süresi ortalama sekiz hafta (6-9 hafta), spora dönüş süresi ortalama 17 haftaydı (14-20 hafta). Birinci yıl sonundaki değerlendirmede ortalama skor 88 (iyi) olarak belirlendi. Beş hastada antibiyotikle iyileşen yüzeyel yara enfeksiyonu, bir hastada konservatif olarak izlenen kısmi yırtık dışında, erken veya geç dönemde komplikasyonla karşılaşılmadı. Çıkarımlar: Çalışmamızda, plantaris tendon takviyesi ile güçlendirilen Krackow tamir tekniğinin, erken hareketi hedefleyen rehabilitasyon programı ile birleştirildiğinde, fizyolojik bir tendon iyileşmesi sağlayabileceği görülmüştür.

Objectives: We evaluated the long-term results of acute Achilles tendon ruptures treated with primary end-to-end repair with the Krackow technique combined with augmentation using the plantaris tendon. Methods: Thirty-six patients (31 males, 5 females; mean age 34 years; range 21 to 42 years) underwent primary surgical repair for acute Achilles tendon ruptures. Most of the patients (31/36) were involved in regular sportive activities. Surgery included end-to-end repair with the Krackow technique (locking-loop) combined with plantaris tendon augmentation. All the patients received a standardized progressive postoperative rehabilitation program. The results were evaluated with respect to time to return to work and preinjury activity levels and by a scoring system covering objective and subjective parameters. The mean follow-up was 54 months (range 28 to 78 months). Results: At surgery, 34 patients (94.4%) and two patients (5.6%) were found to have complete and partial ruptures, respectively. The mean operation time was 50 minutes (range 40 to 70 minutes). The patients returned to work after a mean of eight weeks (range 6 to 9 weeks) and to preinjury sportive activities after a mean of 17 weeks (range 14 to 20 weeks). The overall mean scoring was good (88 out of 100) at the end of a year follow-up. Early or late complications included superficial wound infections in five patients and partial rupture recurrence in one patient. Conclusion: Our results showed that the Krackow technique combined with plantaris tendon augmentation and a rehabilitation protocol aiming early motion enabled physiological tendon healing.
Primary surgical repair with the Krackow technique combined with plantaris tendon augmentation in the treatment of acute Achilles tendon ruptures
Keywords: Ortopedi; Cerrahi