K-Dramalar ve Türkiye’de K-Drama İzleyicileri Üzerine Bir İnceleme - TÜZÜN ATEŞALP, SELİN (My University, 2022)
Güney Kore 1990’ların ortalarından itibaren kültür endüstrisinin gelişimine öncelik vermiştir. Kapsamlı politikalar ve finansal destekle kültür endüstrisinin gelişmesini sağlamış ve kültürel ürünlerin önemli bir ihracatçısı haline gelmiştir. 1990’ların sonlarında özellikle Stars in My Heart (Pyŏ rŭ n Naegasŭ me, 1997), What is Love All About? (Sarangi Mwŏ gillae, 1997) adlı K-dramalar Doğu ve Güney Doğu Asya’daki izleyicilerin Güney Kore popüler kültürüyle tanışmasını sağlamıştır. 2000’li yıllardan sonra ise dijitalleşme ve internetin yaygınlaşmasının da katkısıyla K-dramaların popülaritesi küresel bir boyut kazanmıştır. Türkiye’de de K-drama hayranlarının sayısı artmıştır. Bu çalışmada katılımcıların K-dramaları neden ve nasıl izlediği sorularına yanıt aranmıştır. Çalışma kapsamında Google Forms üzerinden yapılandırılmış, sorulara dayalı bir çevrimiçi görüşme formu aracılığı ile veri toplanmıştır. Ayrıca yarı yapılandırılmış, yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. K-dramaları katılımcılar için cazip kılan unsurlar arasında romantizm, K-dramaların prodüksiyon kalitesi, estetik kalitesi ön plana çıkmaktadır. Katılımcıların K-dramaları izlemeyi tercih etmesinde, K-dramaların cinsellik ve şiddet içermemesinin, aile odaklı olmasının ve katılımcıların K-dramaları kültürel olarak yakın bulmasının da önemli rol oynadığı görülmektedir. Bazı katılımcılar K-dramaları keşfettikten sonra diğer Güney Kore popüler kültür ürünlerine de ilgi duymaya başlarken, bazıları ise anime, K-pop gibi diğer popüler kültür ürünlerine duydukları ilgi nedeniyle K-dramalarla ilgilenmeye başlamışlardır.

From the mid 1990s South Korea prioritized the development of its cultural industry. Owing to the comprehensive policies and financial support, its creative industries grew, and it became one of the main exporters of cultural products. In the late 1990s particularly the K-dramas called Stars in My Heart (Pyŏ rŭ n Naegasŭ me, 1997), What is Love All About? (Sarangi Mwŏ gillae, 1997) introduced Korean popular culture to East and Southeast Asia. After the 2000s, the popularity of K-dramas became global, and the digitalization and the widespread use of Internet contributed to that popularity. The number of K-drama fans has also increased in Turkey. In this study we aim to understand why, and how the participants watch K-dramas, This study employs qualitative research method. A structured online questionnaire through Google Forms is used to obtain data from the K-drama audience, and semi-structured in depth interviews were conducted. Romance, production quality, aesthetic quality make K-dramas appealing for the participants. One of the reasons why participants prefer K-dramas is that they don’t contain sexuality and violence, they are family oriented, and participants find them culturally proximate. Some of the participants started to be interested in other Korean popular culture products after having discovered K-dramas while for others it is vice versa. They started to watch K-dramas because they were interested in anime, K-pop etc.
K-dramas, and a study on k-drama audience in turkey
Keywords: K-drama; Korean Wave (Hallyu); South Korean Television Dramas; Audience research; Creative industries; Kore Dalgası (Hallyu); Güney Kore dizileri; İzleyici araştırması; Yaratıcı endüstriler