İnsan istihbaratı üzerine mentorluk model önerisi - Önder, Mehmet Emin (My University, 2020)
Mesleğe yeni başlayan bireyler, özellikle ilk yıllarda birçok sorunla karşılaşır. Çünkü eğitim hayatı ne kadar donanımlı ve iyi geçse de mesleğe ilişkin örtük bilgiler yani mesleğin incelikleri aktif olarak çalışma ile öğrenilir. Dolayısıyla mesleğe yeni başlamış olan istihbarat çalışanlarının meslekteki ilk yıllarını mümkün olduğunca en asgari düzeyde sorun yaşayarak geçirmesi, başlangıçta iyi bir gelişimsel eğitim ve üst düzey hazırlıkla mümkündür. Bu hazırlık sürecini, istihbarat iş görenlerinin mesleğin gerekliliklerini ve inceliklerini kazanmış olarak sonuçlandırmaları, onların meslek yaşamı boyunca başarılı istihbarat çalışmaları yapmalarında önemli rol oynayacaktır. Araştırmada, ülkemiz şartlarına uygun insan istihbaratı iş görenleri ve insan istihbaratı yaptıran yöneticilerin yetiştirilmesine yönelik bir mentorluk modelinin sunulması maksadıyla mentorluk ile ilgili literatür incelenerek konunun kavramsal altyapısı rapor edilmiş, farklı ülkelerdeki mentorluk uygulamaları belirtilmiş ve ülkemizde insan istihbaratı iş görenleri ve yöneticilerinin yetiştirilmesine yönelik bir İNİS(İnsan İstihbaratı anlamında kullanılmıştır) mentorluk modeli önerilmiştir.

Individuals who are new to the profession face many problems, especially in the first years. Because no matter how well-equipped and well-trained education life is, implicit knowledge about the profession, that is, the finer points of the profession, is learned through active study. Therefore, it is possible for intelligence workers who have just started the profession to spend their first years in the profession with as little problems as possible with a good developmental education and high level preparation at the beginning. The conclusion of this preparation process by the intelligence employees having gained the requirements and subtleties of the profession will play an important role in their successful intelligence work throughout their career. In the study, in order to present a mentoring model for the training of human intelligence employees and executives who employ human intelligence in accordance with the conditions of our country, the literature on mentoring was examined, the conceptual background of the subject was reported, mentoring practices in different countries were specified, and an İNİS(Used to mean Human Intelligence) mentorship for training human intelligence employees and managers in our country model has been proposed.
Keywords: Intelligence; Intelligence officers; İNİS Fusion Center; İNİS Füzyon Merkezi; İnsan İstihbaratı; İstihbarat; İstihbarat memurları; Mentoring; Mentorluk; Model; Model Human Intelligence