İlköğretim Fen Bilgisi öğretmenlerinin bilimin doğası hakkındaki anlaşıylarının tesbiti - Oyman, N. Yücel (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, İlköğretim Fen Bilgisi öğretmenlerinin bilimin doğası konusundaki görüşlerini belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için Kartal Bölgesindeki 40 ilköğretim okulundaki 99 Fen Bilgisi öğretmeni çalışmanın örneklemi olarak seçilmiştir. Veri toplamak amacı ile bir anket oluşturulmuştur. Anketin birinci kısmında kişisel bilgiler, ikinci kısmında fen bilgisi ögretimi ile ilgili Lunetta ve Koul (1996) tarafından hazırlanan açık uçlu sorular ile Taylor ve Fraser (1997) tarafından hazırlanan Likert tipi sorular, üçüncü bölümde ise bilimsel bilginin yapısı ve bilimin doğasını anlama ile ilgili W.Cobern'in Nature of Science Card Game adlı oyun kartları cümlelerinden oluşan sorular bulunmaktadır. Sonuç olarak; bu geniş ve detaylı araştırmada, iki ana konu ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde, Fen Bilgisi Öğretimi ile ilgili açık uçlu sorularda, öğrencilerin sahip olması gereken bilimsel yetenekler, öğretimde anlamlı öğrenmeyi sağlayacak unsurlar, Fen Bilgisi öğretiminde öğrencilerin ençok zorlandığı kavramlar ve müfredat programları ile ilgili düşünceler ortaya konulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde ise Fen Bilgisi öğretmenlerine, Bilimsel Bilginin Yapısı ve Bilimin Doğasını Anlama ile ilgili sorular sorularak, cinsiyet, mezun olunan okul ve mesleki kıdeme göre öğretmenlerin çağdaş veya geleneksel bilim anlayışına sahip olmalarının değişip değişmediği belirlenmiştir. Genel olarak öğretmenlerin mesleki kıdemlerine, mezun olunan okula ve cinsiyete göre çağdaş veya geleneksel anlayışın bir etkili olmadığı görülmüştür. Ayrıca Bilimsel Bilgi, Doğal Yaşamın Doğrularını Verir görüşüne öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun katılması dikkat çekici olmuştur. Bu araştırma bilimin doğasını anlama ve kavram öğrenme arasındaki ilişkiyi konu alacak çalışmalara ışık tutacak niteliktedir.

The aim of this study was to determine primary science teachers' understandings about on the nature of science. In order to achieve this aim, 99 science teachers in 40 primary schools at Kartal area in İstanbul were choosen as research participants. Data on teacher's understandings about the nature of science were transformed to computer medium by using SPSS program . Percent values and frecuencies were calculated to determine teachers' traditional or contemporary understandings about the nature of science. The research data were open-closed to identify the concepts and categories expressed by research participants. Additionally, a personal information questionnaire to know research participants personal characteristics was developed by researcher. The first part of the questinnaire were consisted of three questions, as called teacher's personal information. Second part of the questionnaire intended to investigate general information about science teacher's education. Third part of the questionnaire purposed to give collect data about science teacher's understandings about the structure of the scientific knowledge and the nature of science. Research findings displayed that science teacher's understandings about the nature of science were related to their personal characteristics. Likert type questions were developed to reveal science teacher' understandings about the nature of science at the second part of the questionnaire. Data were evaluated according to having traditional or contamporary understandings about the Nature of Science.
Keywords: Eğitim; İlköğretim_Öğretmen Yetiştirme