Güzel sanatlar fakültesi grafik tasarım öğrencileri için sunulacak hazırlık ders programı - Altınova, Kamil (My University, 2025)
Tez çalışması kapsamında önerilen hazırlık dersi, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü birinci sınıf öğrencilerini doğrudan üretim tekniklerine yönlendirmek yerine teknik kararlara öncülük edecek kavramsal temeli oluşturup bu bilincin kalıcı olarak yerleşmesini sağlamayı amaçlar. 14 haftalık bir giriş çerçevesidir. Dersin omurgasını kavrama dayalı öğrenme modeli oluşturur. Bu model, bilgiyi yalnızca hatırlanabilir değil, yeniden üretime açık bağlamlara aktarılabilir kılarak eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi teşvik eder. Program, “mecra mesajdır”, “imkânsız basitlik” ve “Kill Your Darlings” gibi evrensel kavramları, haftalık ders konuları farklı olsa da, hepsinde odak noktaları olarak ele alır. Böylece öğrenci, değişen mecralara teknik beceriden ziyade reflekse dönüşmüş kavramsal düşünme yöntemi ile uyum sağlar. Teknik başlıklara (tipografi, kompozisyon, renk vb.) ders sürecinde kaçınılmaz olarak başvurulsa da bunlar bu ders bağlamında bu başlıklar bilinçli olarak ikinci planda tutulur. Çünkü asıl vurgu, eleştirel sorgulama ve gerekçelendirme pratiğini refleks haline getirmektir. Öğrenciler her ders için çözüme odaklı akıl yürütme çabaları üzerine düşünür ve tartışır ve her tasarım kararının ardındaki düşünsel dayanakları görünür kılar. Böylece ders ve tasarım süreci ezberlenen reçetelerden değil, mutlaka sorgulanmış kavramlardan beslenir. Kısacası Grafik Tasarım Hazırlık Dersi, grafik tasarımı “hızlı çözüm üretme” becerisine indirgemeden, öğrencinin tasarımcılık hayatı boyunca taşıması gerektiği zihinsel alet çantasını kurar ve öğrenciyi kavramla düşünmeye, kavramla tasarlamaya davet eder.

The recommended preparatory course within the scope of the thesis study is a 14-week introductory course designed to establish a conceptual foundation that guides technical decision-making, rather than focusing solely on production techniques. This ensures that conceptual understanding is deeply ingrained in students’ practice. The backbone of the course is based on concept-based learning model, which transforms knowledge into adaptable contexts, beyond just memorizable facts, to foster critical and creative thinking. While weekly topics vary, universal principles such as the medium is the message, impossible simplicity, and Kill Your Darlings serve as recurring anchors. This approach equips students to adapt to evolving mediums through reflexive conceptual thinking, prioritizing methodology over technical skill alone. Though technical elements (typography, composition, color, etc.) are inevitably covered, they are intentionally secondary. The emphasis remains on cultivating critical questioning and justification as instinctive practices. Students analyze and debate their problem-solving reasoning weekly, making the intellectual foundations of each design decision visible. Thus, the course and design process are fueled not by memorized formulas, but by interrogated concepts. In short, Graphic Design I avoids reducing graphic design to a quick-fix skill set. Instead, it builds the mental toolkit students will carry throughout their designer careers, inviting them to think and design conceptually.
School of fine arts course for graphic design students
Keywords: Art; Eğitimi; elements of Design; Fine Arts; Grafik sanatlar; Grafik Tasarım; Graphic arts; Graphic Design; Güzel Sanatlar; Introductory Course in Graphic Design; Introductory design Theory; Öğrenim ve öğretim; Sanat; Structural; Study and teaching; Tasarımın Yapısal Öğeleri; Temel Grafik Tasarım; Temel Tasarım Kuramı