Gençlerin sosyal sorumluluk çalışmalarına gönüllü katılımlarıyla algılanan ebeveyn tutumları, motivasyon ve iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi - Soyyiğit, Zeynep Sena (My University, 2019)
Bu araştırmada gençlerin sosyal sorumluluk çalışmalarına gönüllü katılımıyla algılananebeveyn tutumları, motivasyon ve iyi oluş arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmış,çalışma ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye’deyaşayan 18-30 yaş arasındaki gençler oluşturmaktadır. Örneklem seçkisiz örneklememetoduyla belirlenmiş Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden katılan 1220 gençtenoluşmaktadır. Verilen toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgiformu, Dirik, Yorulmaz ve Karancı (2015) tarafından Türkçe’ye uyarlanan KısaltılmışAlgılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu, Şaklar (2015) tarafından Türkçe’yeuyarlanan Gönüllü Fonksiyonları Envanteri ve Demirci, Ekşi, Dinçer ve Kardaş (2017)tarafından Tükçe’ye uyarlanan PERMA İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerSPSS 22.0 paket analiz edilerek, yüzde, frekans, ortalama puan, standartsapma gibi değerler ve yapılan Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA), Post-Hoc tekniklerinden LSD analizi, Pearson Çarpım Moment Korelasyonu,Nokta Çift Serili Korelasyon, Çoklu Regresyon ve Moderatör Etki Analizi sonuçlarıtablolar halinde sunulmuştur.Araştırmanın sonucunda;- Gönüllü katılımı ile algılanan ebeveyn tutumları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı,- Gönüllü katılım ile gönüllülük motivasyonları ve iyi oluş arasında pozitif yöndeanlamlı bir ilişkinin olduğu,- Gönüllü katılımın ne kadar zaman devam edeceğinin; algılanan ebeveyn tutumu vegönüllülük fonksiyonları toplam puanı ile anlamlı ilişkisinin olmadığı, gönüllülükfonksiyonlarının alt boyutlarından değer, anlama ve geliştirme motivasyonlarıyla vePERMA iyi oluş ile pozitif anlamlı ilişkili olduğu,- Algılanan ebeveyn tutumlarından duygusal sıcak anne ve baba alt boyutları ilegönüllülük motivasyonları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, aşırıkoruyucu ve reddedici ebeveyn tutumları ile gönüllülük motivasyonları arasındaanlamlı bir ilişkinin olmadığı,vi- Algılanan ebeveyn tutumlarından duygusal sıcak anne ve baba alt boyutları ilePERMA iyi oluş arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, aşırı koruyucu vereddedici ebeveyn tutumları ile PERMA iyi oluş arasında negatif yönde anlamlı birilişkinin olduğu,- Algılanan ebeveyn tutumları alt boyutlarından duygusal sıcak anne, aşırı koruyucuanne, duygusal sıcak baba tutumları, gönüllülük motivasyonları ve haftalıkgönüllülük süresinin PERMA iyi oluşu anlamlı bir şekilde yordadığı (%21,2),- Haftalık gönüllülük süresinin, gönüllülük motivasyonu ve PERMA iyi oluş ilişkisiüzerindeki moderatör etkisinin yordama gücünü %2 yükselttiği belirlenmiştir.

The aim of this study is to determine the relationship between perceived parenting attitudes, motivation and well-being with the voluntary participation of young people in social responsibility studies. Young people between the ages of 18-30 in Turkey constitute the target population of the research. The sample consists of 1220 young people from 7 geographical regions of Turkey, which are designated by the random sampling method. The personal data form prepared by the researcher, abbreviated Assessment of Perceived Parenting Attitudes in Childhood: Turkish Form of the S-EMBU for Children, adapted to Turkish by Dirik, Yorulmaz and Karancı (2015), Volunteer Functions Inventory adapted to Turkish by Şaklar (2015), PERMA Well-Being Scale adapted to Turkish by Demirci, Eksi, Dinçer and Kardaş (2017) were used in the collection of data. The data obtained were analyzed with the SPSS 22.0 package program and the results of the independent groups t-test, one-way variance analysis (ANOVA), LSD Analysis from Post-Hoc techniques, Pearson Product Moment Correlation, Point Biserial Correlation, Multiple Regression and Moderator Effect Analysis are presented in tables. The results indicate that; -There is no meaningful relationship between voluntary participation and perceived parenting attitudes,-There is a positive and meaningful relationship between voluntary participation and volunteering motivations and well-being, -There is no meaningful relationship between the perceived parenting attitude and the total score of volunteering functions and how long the voluntary participation will continue, and how long will voluntary participation continue is positively correlated with value, understanding and enhancment motivations from the lower dimensions of volunteering functions and PERMA well-being.-There is a positive relationship between mother's and father's emotional warmth sub-dimensions and volunteering motivations from perceived parenting attitudes, there is no meaningful relationship between over protective and rejecting parenting attitudes and volunteering motivations,-There is a positive relationship between mother's and father's emotional warmth sub-dimensions and PERMA well-being from perceived parenting attitudes, there is a negative relationship between overprotective and rejecting parenting attitudes and PERMA well-being,-Perceived parenting attitudes from the lower dimensions of mother's emotional warmth, overprotective mother, father's emotional warmth attitudes, volunteering motivations and weekly volunteering period significantly predicted (21.2%) PERMA well-being.-The weekly volunteering period increased the predictive power of the moderator effect on volunteering motivation and PERMA well-being relationship by %2.
Keywords: ebeveyn tutumu; genç yetişkinler; Gençlik; gönüllülük; gönüllülükmotivasyonları; iyi oluş; parenting attitude; PERMA iyi oluş; PERMA well-being; Psikoloji; Psychology; volunteering; volunteering motivations; well-being; young adults; Youth