Disiplinlerarası öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış bilim etkinliklerinin 5. sınıf öğrencilerinin yaratıcı problem çözme becerilerine ve 21. yüzyıl becerilerine etkisi - Alpaslan, Beyza (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, disiplinlerarası öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış bilim etkinliklerinin 5. Sınıf öğrencilerinin yaratıcı problem çözme becerilerine ve 21. yüzyıl becerilerine etkisini ve öğrencilerin uygulama ile ilgili görüşlerini incelemektir. Karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı ardışık desen esas alınarak yapılan bu araştırmanın çalışma grubu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Ankara ili, Çankaya ilçesinde bir devlet okulunda öğrenim gören 24’ü kız, 26’sı erkek olmak üzere toplamda 50 adet 5. Sınıf öğrencisidir. Araştırmacı tarafından uygulama öncesinde ve sonrasında öğrencilere yaratıcı problem çözme özellikleri envanteri ve 21. yüzyıl becerileri ölçeği ön test-son test olarak uygulanmış olup, 8 öğrenci ile uygulama sonrasında yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.Araştırmada elde edilen veriler bir istatistik kullanılarak analiz edilmiştir. Yaratıcı problem çözme özellikleri envanteri ve 21. yüzyıl becerileri ölçeği analizinde parametrik testlerden “Bağımlı (İlişkili) Gruplar t Testi” , “Chen’s d” ve non –parametrik testlerden “Bağımsız Gruplar Mann-Whitney U testi” , yarı yapılandırılmış mülakat formunun değerlendirilmesinde ise betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır.Yapılan değerlendirmeler doğrultusunda bu araştırmanın öğrencilerin yaratıcı problem çözme becerilerini ve 21. yüzyıl becerilerini olumlu yönde etkilediği ve cinsiyete göre karşılaştırma yapıldığında kızlar lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin uygulamaya yönelik görüşleri incelendiğinde disiplinlerarası öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış etkinlik sürecinin öğrencilere etkisinin olumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Disiplinlerarası öğretim yaklaşımına dayalı yeni araştırmalar için araştırmacılara öneriler getirilmiştir.

The aim of this study is to examine the effect of science activities prepared according to the interdisciplinary teaching approach on 5th grade students’ creative problem solving, 21st century skills and students' views on practice. This research is based on the explanatory sequential pattern, one of the mixed research methods. The study group consists of 50 students in total, 24 girls and 26 boys, in 5th grade who study at a public school in Çankaya, Ankara in the academic year of 2018-2019. Creative problem solving properties inventory and 21st century skills scale were applied as pre-test and post-test to the students before and after the application by the researcher, and semi-structured interviews were conducted with 8 students after the application. In the analysis of creative problem solving and 21st century skills scale, Dependent (Associated) Groups t Test, as parametric tests Chen's d and Independent Groups Mann-Whitney U test as non-parametric tests were used. To evaluate the semi-structured interview form, descriptive analysis method was applied.Based on the evaluations, it was concluded that the present study positively affected students' creative problem solving and 21st century skills. When the results were compared by gender, it was in favor of girls. When the students' views on practice were examined, it was concluded that the practices designed according to the interdisciplinary teaching approach had a positive effect on the students. Suggestions were made to researchers for new researches based on interdisciplinary teaching approach.
The effects of science activities prepared according to the interdisciplinary teaching approach on the creative problemsolving and 21st century skills of 5th graders
Keywords: 21. Yüzyıl Becerileri; 21st Century Skills; Bilim Atölyeleri (Etkinlikleri) Science Workshops (Activities); Creative Problem Solving Features; Disiplinlerarası Öğretim Yaklaşımı; Education; Eğitim; Interdisciplinary Teaching Approach; Problem çözme; Problem solving; Yaratıcı Problem Çözme Özellikleri