Din eğitim ve öğretimi açısından batılılaşma sürecinde mürebbiyeler - Şen, Zeynep (My University, 2006)
Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan batılılaşma ve modernleşme eğilimlerinin Tanzimat Fermanı ile resmiyet kazanmasının ardından, devlet adamlarından ve üst tabakaya mensup zenginlerden, Avrupa’da bulunmuş, Batı’yı tanımış babalar, çocuklarının eğitiminde yabancı dile ve Avrupai yaşam tarzına önem vermiş, bunun için de ecnebi mürebbiyelerden faydalanmışlardır. Ne var ki sonuç, çocuklarını “modern” yetiştirmek isteyen babaların hayal ettiği gibi olmamış, ecnebi mürebbiyelerin kollarına bırakılan Türk çocuklarının çoğunluğu dini ve milli kimliklerini koruyamamıştır. Aydın ve ileri görüşlü babalar, çocuklarını yeni dönem şartlarına uygun yetiştirmek isterken, dini ve milli anlayıştan yoksun “yabancı” evlatlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Bu çalışma, Avrupalılaşmak, modernleşmek, çağdaşlaşmak uğruna mürebbiyelere teslim edilen gençlerin, kazandığı ve kaybettiği değerlerin muhasebesinden ibarettir. Hedef ise; geçmişte yapılan hatalardan ders alarak, gençleri terbiye eden mürebbiye ve muallimlerin seçiminde gösterilmesi gereken itinaya dikkat çekmektir.

After the westernization and modernization taken place in the Ottoman Empire gained a legal statue by Tanzimat Edict, fathers among Statesmen and rich people belonged to upper layer who has been to Europe and know West, attach importance to foreign language and European life style in the education of their children thus, benefited from foreign governesses. Nevertheless conclusion has been different from the way fathers who wanted to raise their children “modernized”, imagined and most of the children in the hands of governesses could not maintain their religious and national identities. Intellectual and open-minded fathers while want to raise their children in accordance with the conditions of the new period, have to struggle with the “foreign” children without religious and national understanding. This study comprises of accounting of what children who left with governesses for the sake of being Europeanized, modernized, has gained and lost. The aim is to attract attention to the carefulness must be held in the choice of governesses and teachers who educate children by analyzing faults taken place in the past in order not to do new faults.
Keywords: Din; Din Eğitimi; İslam Dini; Mürebbiyeler; Tasavvuf ve tarikatlar