Disiplinlerüstü bir steam yaklaşımı ile hazırlanmış öğretim programının öğrencilerin fizik kavramlarını öğrenmelerine, bilime karşı tutumlarına, steam tutumlarına ve kariyer seçimlerine etkisinin incelenmesi - Hallaç, Sümeyra (My University, 2019)
Eğitim sisteminde artık günümüz dünyasının ve geleceğin endüstriyel gelişmelerine adapte olabilecek öğrencilerin yetiştirilmesi öncelikli hale gelmiştir. Bu amaçla yeni geliştirilen eğitim programları içerisinde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğin bir arada aktarıldığı STEM uygulamaları yapılmaktadır. STEM eğitimi ise çeşitli dallara ayrılmaktadır ve STEM’e yaratıcılığı ve sorgulayıcılığı destekleyen sanatın da eklenmesiyle evrilmiş STEAM eğitimi son yıllarda popülerleşmeye başlamıştır. Ancak ülkemizde STEM veya STEAM derslerinde standart bir program uygulanmamakta, bu uygulamaların ise ne derece etkili olduğu yeterli derecede ölçülmemektedir. Bu çalışmada bir dönemlik kanıta dayalı ve disiplinler üstü bir STEAM müfredatı oluşturulmuştur ve bu müfredat uygulanarak öğrencilerin fizik kavramlarını öğrenmesine, bilime karşı tutumlarına, STEAM tutumlarına ve kariyer seçimlerine etkisi incelenmiştir. Hazırlanan bir dönemlik eğitim program içerisinde beş ders modülü, disiplinler üstü yaklaşım ile hazırlanmıştır. Disiplinler üstü bir program olması ile, bilimin birbirinden ayrılmayan bir bütün olarak ele almaları ve bilimsel bakış açılarını genişleterek bütün resme bakmaları hedeflenmiştir. Ayrıca bu müfredatın STEAM eğitiminin belirli bir standartta ülkemizde yaygınlaşmasına katkıda bulunabileceği düşünülmüştür.Araştırmanın örneklemi, MEB’e bağlı bir ortaöğretim eğitim kurumunda, bu müfredatın bir dönem boyunca uygulandığı dokuzuncu sınıf öğrencileri olmuştur.Araştırmanın nicel analiz kısmında üç adet ölçek kullanılmıştır: Bilime Karşı Tutum Ölçeği (Demirbaş ve Yağbasan, 2006), STEAM’e Karşı Tutum Ölçeği (Hallaç ve Ogan-Bekiroğlu, 2019) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğilim Belirleme Cetveli. Nitel analiz kısmında da Betimleyici Analiz Yöntemi seçilerek tema ve kodlar oluşturulmuş, bunlara göre öğrencilerin modül sonu raporlarda, akran ve öz değerlendirme formlarında kullandığı kelimeler incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, disiplinler üstü STEAM uygulamasının, öğrencilerin fizik kavramlarını öğrenmelerine, bilime karşı tutumlarına, STEAM tutumlarına ve kariyer seçimlerine olumlu yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Raising students who can adapt to the industrial developments of our era and future has become a priority in educational systems. STEM, a curriculum which brings science, technology, engineering, and mathematics together, is being used in education for this purpose. STEM has many branches and a trending one is STEAM education, in which STEM evolved by including art to support critical thinking and creativity. However, in Turkey, STEM or STEAM curriculum lacks standardization across the nation and the effects are not being measured. In this study, a new evidence-based transdisciplinary STEAM education curriculum was developed and its effects on students' learning of physics concepts, attitude toward science, STEAM attitude and career choices were inspected.This one-semester curriculum includes five units, created on an evidence-based design. The transdisciplinary approach of this curriculum aims to allow students to understand science as a whole and improve their perspective by looking at the big picture. It is hoped to contribute to the standardization of STEAM in Turkey.This curriculum was applied to 9th-grade students in a high school in Turkey for one semester.Both qualitative and quantitative research methods were used. 3 Scales were used from the quantitative analysis: Scale to Measure Attitude Towards Science (Demirbaş and Yagbasan, 2006), Scale to Measure Attitude Towards STEAM (Hallac and Ogan-Bekiroglu, 2019) and Career Tendency Questioner by Ministry for National Education. On qualitative analyze part, descriptive analysis method was chosen then students' words, which were written in reports, rubrics and evaluation forms, were inspected by categorizing contextual themes of words. According to the findings, it was concluded that a transdisciplinary STEAM program has positive effects on students' learning of physics concepts, attitude toward science, STEAM attitude and career choices.
Keywords: Attitude; Career; Disiplinler Üstü Eğitimi; Education; Eğitim; Kariyer STEAM Education; STEAM Eğitimi; STEAM Program; STEAM Programı; Transdisciplinary Education; Tutum