Yeşil ekonomi politikalarının istihdam ve enerji sektörü üzerindeki yansımaları : Borsaya kote olan bir enerji firması üzerine uygulama - Enis, Mustafa (My University, 2023)
Yeşil ekonomi çevre odaklı sürdürülebilirlik ve ekonomik büyümeyi beraber ele alarak bir ekonomi modeli oluşturmayı hedeflemektedir. Bu ekonomi modeli ile sürdürülebilirliği yakalamak için fosil yakıtların kullanımının azaltılması, çevreye zararı çok az olan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım alanının arttırılması, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji alanında yatırımların teşvik edilmesi gerekmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım alanının geliştirilmesi adına yapılacak dönüşümlerde üretim ve tüketim modellerindeki değişimler istihdam tarafında da değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Özellikle sanayi şirketleri tarafındaki değişimler büyük çaplı bütçeler gerektirmektedir. Borsaya kote olan bir enerji firması üzerinden yaptığımız incelemede atılan somut adımlar ile çalışan profilinde topyekûn bir değişiklik yapılmamış olup gerekli yerlere yapılan işe alımlarla beraber mevcut çalışan profilleri eğitimlerle beraber dönüşüme ayak uydurduğu gözlemlenmiştir. Yeni yapılacak işe alımlarda geleneksel üretim modelinden değil yeşil ekonomi modeliyle eklemlenecek iş alanlarına alımlar yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında yeşil ekonomi politikalarının dünyada ve Türkiye’deki gelişimi, etkileri ve yatırım süreçleri incelenmiştir. Borsaya kote olan Tüpraş firması üzerinden de enerji ve istihdamdaki dönüşüm irdelenmiştir. Türkiye’nin öncü sanayi kuruluşlarıyla beraber orta ölçekli şirketleri de bu yeşil dönüşümde aksiyon almaktadır. Bu çerçevede Tüpraş her sene sürdürülebilirlik raporu yayınlamaktadır. Tüpraş yenilenebilir enerji yatırımı olarak da ENTEK firmasını satın alması bu alandaki ciddiyetini göstermektedir. Açıklamış oldukları dönüşüm planı ve hedefleri Tüpraş şirketini alanında pozitif anlamda öne çıkarmaktadır. Yeşil enerji alanında yapılan yatırımlar önümüzdeki yıllarda özellikle enerji firmalarının pozitif anlamda ayrışmalarına sebep olacaktır. Dünyadaki dönüşüm dalgasına ayak uydurabilmek özellikle Türk sanayisi için çok büyük önem arz etmektedir.

The green economy seeks to develop an economic model that addresses environmental sustainability and economic growth in tandem. To attain sustainability through this model, the reduction in fossil fuel usage, an increase in the use of renewable energy sources that do minimal harm to the environment, and incentives for investing in energy-saving and renewable energy must be a priority. Transformations aimed at promoting the use of renewable energy resources bring about significant changes in employment due to adjustments made in production and consumption models. The industrial sector, in particular, is subject to large-scale budget shifts. Our analysis of a publicly-traded energy corporation noted that while there were concrete steps taken, the employee profile remained unchanged and existing staff were brought up to speed with necessary transformations via training and recruitment in key positions. Future recruitment will be oriented toward business areas that align with the green economy model, rather than the traditional production model. Technical terms will be explained upon first use. Bias will be avoided and positions on subjects made clear through hedging. The text will adhere to grammatical correctness and spelling conventions specified for British English. Citations, footnotes and formatting will be consistent with academic guidelines. This thesis analyses the development, effects, and investment processes of green economy policies globally and in Turkey. The energy and employment transformation is examined via Tüpraş, a publicly traded company. Additionally, this green transition involves medium-sized firms along with Turkey's major industrial organisations. Tüpraş' annual sustainability report is published in this regard. Tüpraş's purchase of ENTEK as a renewable energy investment highlights its commitment to this sector. The company's transformation plan and announced targets distinguish it favourably within its field. Investments in green energy will particularly benefit energy companies seeking a competitive advantage in the years to come. Keeping pace with global transformation is crucial, particularly for the Turkish industry.
Keywords: Borsa; Çevre politikası; Devlet politikası; Economic aspects; Ekonomik yönleri; employment; energy; energy firm; Enerji; Enerji Şirketi Green economy; Environmental policy; Government policy; İstihdam; Renewable energy sources; stock market; Yenilenebilir enerji kaynakları; Yeşil Ekonomi