Sağlık Bilimleri Öğrencilerinin Sigara İçme Durumu, Etkileyen Faktörler ve İkincil Sigara Dumanı ile İlgili Farkındalık Düzeyleri - ERGÜN, AYŞE (My University, 2020)
Amaç: Çalışma sağlık bilimleri öğrencilerinin sigara içme durumlarını, ikincil sigara dumanı ileilgili farkındalık düzeylerini ve bunları etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapıldı.Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan araştırma, İstanbul’da bir devlet üniversitesinin sağlıkbilimleri fakültesindeki 1054 öğrenci ile yapıldı. Veriler Sosyodemografik Form, İkincil SigaraDumanı Anketi, Sigara İçiciliği Anket Formu ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ile toplanıp,tanımlayıcı istatistikler ve Kikare analizi ile değerlendirildi.Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20.06±1.66 ve %84.5’i kadındı. Sigara içme sıklığı %13.9,son 30 gün içerisinde ikincil sigara dumanına maruz kalma sıklığı %96.9’du. Ev (%24.2) ve okulda(%26.7) ikincil sigara dumanı maruziyeti vardı. Sigara içen öğrencilerin %41.6’sı sigara bağımlısıolduğunu düşünürken, Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi’ne göre %90.8’i orta, yüksek ya da ağırdüzey sigara bağımlısıydı. Sigara bırakmayı düşünenlerin oranı %50.7 idi. Erkek öğrencilerde,düşük gelir düzeyine ve boşanmış ebeveynlere sahip, yalnız veya arkadaşları ile birlikte öğrencievi/yurtta yaşayan ve çalışanlar öğrencilerde sigara içme sıklığı istatistiksel olarak anlamlı diğerlerinden yüksekti.Sonuç: Çalışmada, ikincil sigara dumanı maruziyetinin yüksek olduğu ve sigara içen öğrencilerinhemen hemen hepsinin bağımlılık düzeyinin orta ve üstünde olduğu belirlendi. Sigaraya başlamayaş ortalamasının üniversite yıllarına rastladığı saptandı. Bu sonuçlar doğrultusunda üniversitenin ilk yıllarında ikincil sigara dumanı maruziyetini de içeren sigara önleme ve bırakma programları yapılması önerilir.

Objective: The aim of this research was investigeted smoking prevalence, affecting factors and_x000D_ awareness of secondhand smoking among health science students._x000D_ Method: This descriptive study was conducted with 1054 students of a Health Sciences Faculty in_x000D_ Istanbul. Data were collected by Sociodemographic Form, Secondhand Smoke Exposure_x000D_ Questionnaire Form, Cigarette Smoking Questionnaire Form and Fagerstrom Nikotine Dependence_x000D_ Test and were evaluated by chi-square test and descriptive statistic analysis._x000D_ Results: The average age of the students was 20.06±1.66 and students of 84.5% were female. For_x000D_ students, the frequency of smoking was 13.9% and the frequency of exposure to secondhand_x000D_ smoke was 96.9% during the last 30 days. They were exposure secondhand smoke at home_x000D_ (24.2%) and at school (26.7%). According to Fagerstrom Nikotine Dependence Test, 90.8% of_x000D_ smoker students were medium, high or heavy smoking addicts. Rate of wanted to quit smoking_x000D_ was 50.7%. The frequency of smoking was statistically significant and higher in men, low-income,_x000D_ children of devorced parents, living alone or together with friends in student houses/dormitoris_x000D_ and working in a paid job than the others._x000D_ Conclusion: According to this study result, secondhand smoke exposure was high and the addiction level of almost all students who smoke was medium and above. It is found that theage of_x000D_ starting to smoke coincided with the university years. According to the results, at the beginning_x000D_ years of university, it is suggested to make prevention and quitting programs which includes_x000D_ secondhand smoke exposure.
Factors Affecting Smoking and Awareness of Secondhand Smoke Among Health Science Faculty Students