Üniversitelerin şehir planlamasına ve şehrin sosyo-ekonomik yapısına etkileri : Düzce örneği - Kanbur, Ömer Naci (My University, 2019)
Üniversitelerin şehir planlamasına ve şehrin sosyo-ekonomik yapısına etkileri: DÜZCE ÖRNEĞİ / Günümüz bilgi toplumunda gelişmenin en önemli faktörü olan eğitim, ekonominin yanı sıra toplumsal kimlik, etik değerler ve daha güçlü demokrasi için en önemli unsurdur. Bu gelişmenin dinamiğini en üst düzeydeki eğitim kurumu olan üniversiteler sağlamaktadır. Gelişen teknoloji, küreselleşme ve bilgi ekonomisinin stratejik sektör haline gelmesi nedeniyle üniversitelerin önemi her geçen gün artmaktadır.Üniversite ile kentler arasında karşılıklı olarak ekonomik, kültürel, sosyal, ve siyasi açıdan bilgi aktarımı ve iş birliği söz konusudur. Üniversiteler bulundukları şehirlerin ihtiyaçları doğrultusunda şehrin sosyal, ekonomik ve kültürel varlıklarını dikkate alarak bölgenin gelişmesi ve kalkınmasına bilgi ve teknoloji tabanlı araştırmalarla katkı sağlamaktadır. Bu açıdan her bir üniversite bulunduğu kent için önemli bir veri kaynağıdır. Her ilde bir üniversite kurulması ile hiç üniversite kurulmamış şehirlerde sosyal, ekonomik ve fiziksel büyüme gibi olumlu etkiler son zamanlarda araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Türkiye’de bu konuda yapılmış olan araştırmaların çoğu öğrenci-üniversite harcamalarının anket yöntemi ile incelenmesini kapsamaktadır. Bu çalışma kapsamında 2006 yılında kurulan Düzce Üniversitesi (DÜ)’nin şehrin planlanması ve sosyo-ekonomik yapısı üzerine etkileri bilimsel bilgi ve verilerle ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede; üniversitenin ekonomik, sosyal, kültürel, fiziksel altyapı ve demografik beklentiler açısından etkileri değerlendirilecek ve Üniversite kurulmadan önceki ve kurulduktan sonraki ortam ve koşullar karşılaştırmalı olarak incelenerek, üniversitenin etkileri araştırılacaktır. Çalışmanın Düzce ile üniversite ilişkisini inceleyen ilk ve tek çalışma olması bakımından sosyal bilimler literatürüne katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Çalışmada genel olarak nitel gözlemler kullanılmış olup analizler için ilgili kişiler ile yüzyüze görüşmeler yapılmıştır. Özellikle Üniversitenin Konuralp beldesine taşınması ve bir kampüs olarak hizmete açılmasından sonra burada önemli değişimler yaşanmıştır. Bu süreçte müteahhit firmalar gözle görülür biçimde artmış, uzun bir süre durağan bir seyir izleyen inşaat faaliyetlerinde ve arsa fiyatlarında artışlar yaşanmıştır. İmar planı değişikliği ve kat izinlerinin de artması ile yüksek katlı binalar artmaya başlamıştır. Yine Düzce Üniversitesinin cazibesinin artması öğrencilerin Ankara-İstanbul gibi iki büyük ilin arasında bulunan Düzce’yi tercih etmesi üniversitenin her geçen yıl bir önceki yıla göre daha fazla öğrenci alması ve kapasitesinin de yine her geçen yıl artması öğrenciler için konaklayacak yer açığını doğurmuş ve üniversite çevresinde hızla yapılaşma başlamıştır. Bu yapılaşma incelenirken firmalar ile birebir görüşmeler yapılarak inşaatların yapısı, bitirme süreleri, satış hızları, sattıktan sonraki kiralama hizmetleri ve konutların doluluk oranları araştırılmıştır. / Şekil ListesiiiiTablo ListesivKısaltmalarviGİRİŞ1Birinci Bölüm3ŞEHİR PLANLAMA VE ŞEHİR PLANLAMADA ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ31.1. Şehir Planlamanın Tanımı, Amacı ve Önemi31.2. Türkiye’de Şehir Planlama Konusundaki Uygulamalar ve Gelişmeler51.3. Şehir Planlamada Üniversitelerin Rolü11İkinci Bölüm12DÜZCE ÜNİVERSİTESİNİN ŞEHRİN PLANLAMASINA ETKİLERİ122.1. Düzce Şehri ve Düzce Üniversitesinin Tanıtımı122.1.1. Düzce ve Konuralp Beldesinin Tanıtımı ve Gelişim Süreci122.1.1.1 Düzce İli122.1.1.2. Konuralp Beldesi222.1.2. Düzce Üniversitesi232.2. Düzce Şehir Planlaması262.3. Düzce Üniversitesi’nin Şehir Planlamasına (Yapılaşmasına) Etkileri282.3.1. Gayrimenkullerin Yapısı ve Türleri292.3.1.1. Konut Amaçlı Gayrimenkuller302.3.1.2. Ticari Amaçlı Gayrimenkuller312.3.1.3. Endüstriyel Amaçlı Gayrimenkuller312.3.1.4. Tarımsal Amaçlı Gayrimenkuller322.3.1.5. Özel Amaçlı Gayrimenkuller322.3.2. Türkiye'de Gayrimenkul Sektörünün Gelişimi332.4. Üniversite Çevresindeki Yapılaşmanın Gelişimi362.4.1. Gayrimenkul Satışlarının Gelişimi362.4.2. Doluluk ve Kullanım Oranları392.4.3. Kira Getirisinin Gelişimi412.5. Kentin Bir Başka Bölgesindeki (Yığılca İlçesi) Yapılaşmanın Gelişimi422.5.1. Gayrimenkul Satışlarının Gelişimi432.5.2. Doluluk ve Kullanım Oranları452.5.3. Kira Getirisinin Gelişimi462.6. Üniversitenin Etkilerine İlişkin Değerlendirme462.6.1. Demografik Etkileri462.6.2. Ekonomik Etkileri482.6.3. Mekansal Etkileri522.6.4. Sanayiye Etkileri532.6.5. Sosyal ve Kültürel Yapıya Etkileri55Üçüncü Bölüm57DÜZCE ÜNİVERSİTESİNİN ŞEHRİN SOSYO-EKONOMİK YAPISINA ETKİLERİ573.1. Üniversitelerin Şehrin Sosyo-Ekonomik Yapısına Etkileri573.1.1. Üniversitelerin Kuruldukları Şehre Katkılarına İlişkin Yapılan Çalışmalar (Literatür Çalışması)613.1.2. Üniversitelerin Kurulduğu Şehrin Gayrimenkul Yapısına Etkileri Konusundaki Çalışmalar64Dördüncü Bölüm67DÜZCE ÜNİVERSİTESİNİN ŞEHRİN YAPISINA ETKİLERİ674.1. Düzce Üniversitesi’nin Şehrin Yapısına Etkileri674.2. Düzce Üniversitesi’nin İlin Ekonomik Gelişmişlik Düzeyine Etkileri684.3. Düzce Üniversitesinin İlin Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Düzeyine Etkileri68Beşinci Bölüm74SONUÇ74KAYNAKLAR77

The effects of universities on urban planning and the socio-economic structure of the city:DUZCE SAMPLE / Education, which is the most important factor in the development of today's information society, is the most important element for social identity, ethical values and stronger democracy besides the economy. The dynamic of this development is for universities with the highest level of education. Developing technology, globalization and knowledge economy to become a focused sector, the importance of previous universities.There is mutual knowledge and cooperation between the university and the cities in terms of economic, cultural, social and political aspects. The universities contribute to the development and development of the region by taking into account the social, economic and cultural assets of the cities in line with the needs of the cities they are located in. In this respect, each university is an important source of data for the city. With the establishment of a university in each province, positive impacts such as social, economic and physical growth in cities where no university has been established have recently attracted the attention of researchers.In Turkey, most of the research done on this subject-student university spending includes examining the survey. Within the scope of this study, the effects of Duzce University (DU), which was established in 2006, on the planning and socio-economic structure of the city have been tried to be revealed with scientific information and data. In this context; The effects of the university on economic, social, cultural, physical infrastructure and demographic expectations will be evaluated and the effects of university will be investigated by examining the environment and conditions before and after the establishment of the University. It is thought that this study will contribute to the social sciences literature as the first and only study examining the relationship between Düzce and university.Generally, qualitative observations were used in the study and face-to-face interviews were conducted with the related persons for the analyzes. Especially after the transfer of the University to Konuralp and its opening as a campus, significant changes took place here. In this process, contractor firms increased significantly, and construction activities and land prices increased following a long period of time. High-rise buildings have started to increase due to the change in the zoning plan and the increase in floor permits. Again, the increase in the attractiveness of Duzce University students in Ankara-Istanbul between the two big cities to choose between the Duzce University and each year more than the previous year to get more students and the capacity to increase each year with the increase in the number of accommodation for the students gave birth construction has started. During the examination of this construction, one-to-one interviews were conducted with firms to investigate the structure, finishing times, sales rates, rental services and the occupancy rates of residences. / 1.INTRODUCTION 12.First part3.Figure List iii4.Table List v5.Acronyms vi6.INTRODUCTION 17.Part One 38.THE ROLE OF UNIVERSITIES IN CITY PLANNING AND CITY PLANNING 31.1.Definition of City Planning, Purpose and Importance 31.2.Applications and Developments in Respect for Urban Planning in Turkey 51.3.The Role of Universities in Urban Planning 119.Part Two 1210.THE EFFECTS OF DÜZCE UNIVERSITY ON THE PLANNING OF THE CITY 1211.2.1. Düzce City and Düzce University Introduction 1212.2.1.1. Duzce and Konuralp Town Introduction and Development Process 1213.2.1.1.1 Düzce Province 1214.2.1.1.2. Konuralp Town 2215.2.1.2. Düzce University 2316.2.2. Düzce Town Planning 2617.2.3. The Effects of Düzce University on Urban Planning 2818.2.3.1. Structure and Types of Real Estate 2919.2.3.1.1. Residential Properties 3020.2.3.1.2. Commercial Property 3121.2.3.1.3. Industrial Property 3222.2.3.1.4. Agricultural Property 3223.2.3.1.5. Special Purpose Properties 3224.2.3.2. Development of the Real Estate Sector in Turkey 3325.2.4. The Development of the Building around the University 3626.2.4.1. Development of Real Estate Sales 3727.2.4.2. Occupancy and Usage Rates 3928.2.4.3. Development of Rental Income 4129.2.5. Development of the Building in Another District of the City (Yığılca District) 4330.2.5.1. Development of Real Estate Sales 4331.2.5.2. Occupancy and Usage Rates 4532.2.5.3. Development of Rental Income 4633.2.6. Assessment on the Effects of the University 4734.2.6.1. Demographic Effects 4735.2.6.2. Economic Impacts 4936.2.6.3. Spatial Effects 5237.2.6.4. Industrial Effects 5338.2.6.5. Effects on Social and Cultural Structure 5539.Part Three 5740.THE EFFECTS OF DÜZCE UNIVERSITY ON THE SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE OF THE CITY 5741.3.1. The Effects of Universities on the Socio-Economic Structure of the City 5742.3.1.1. Studies on the Contributions of Universities to the City in which they were founded (Literature Study) 6143.3.1.2. Studies on the Effects of Cities on the Real Estate Structure of the City Where the Universities Founded 6444.Chapter Four 6745.THE EFFECTS OF DÜZCE UNIVERSITY ON THE STRUCTURE OF THE CITY 6746.4.1. The Effects of Düzce University on the Structure of the City 6747.4.2. Düzce University's Economic Development Level of the City 6848.4.3. The Effects of Duzce University on Socio-Economic Development Level of the City 6849.Chapter Five 7450.74 RESULTS51.RESOURCES 77
Keywords: Business; City planning; İşletme; Kent planlama; ŞEHİR PLANLAMA CITY PLANNING