Hadis ilminin gelişimi açısından Veda Hutbesi’nde yer alan “Rubbe Mübellağ” rivayetinin tahric, tahkik ve değerlendirilmesi - Akbulut, Fatma (My University, 2012)
Hadis, Hadis İlmi, Tebliğ. ÖZET Hadis ilminin yayılması, korunması ve gelişmesinin pek çok nedeni vardır. Bu faktörlerden ilki Hz. Peygamber’in tebliğ vazifesini ümmetine emanet etmesi yani tebliğ görevinin zaruretidir. İkinci bir neden de ilmin yayılması ve korunmasına dair emir ve tavsiye niteliğindeki sözleridir. Bu sözlerden birisi de “Burada bulunanlar bulunmayanlara sözlerimi ulaştırsın. Kendisine bilgi ulaştırılan niceleri var ki, o bilgiyi kendisine ulaştırandan daha iyi anlar ve korur“ sözüdür. Hz. Peygamber bu sözüyle ilmin sonraki nesillere aktarılmasını sağlamıştır. Ayrıca bu rivayet ilme sansürsüz ulaşmanın önünü açmıştır. Bununla birlikte, Hz. Peygamber kendisine bilgi ulaştırılan kimsenin daha iyi anlayabileceğinin altını çizmiştir. Bu yönüyle de yorum ve anlamanın önü açılmış, hadislerdeki manadaki zenginliğin ortaya çıkarılması sağlanmıştır. Hadith, Hadith Science (discipline), Conveying

There are some factors of spreading, protecting and development of Hadith science. First of these factors is that, Prophet Muhammed entrusted conveying of İslam to the ummah, which makes it a required mission. Second is the words in terms of command and advice of him, regarding the sprading and protection of the science. One of these sayings is “Those who are present here, shall convey my word to those who are not. There are ones whom the message is conveyed is better at keeping and perceiving than the ones who convey”. With this saying, Prophet Muhammed has provided the transfer of the knowledge to the next generations and paved the way for accessing the knowledge without censor. Furthermore, he also emphasizes someone conveyed may perceive beter than who conveys it. With this respect, this has cleaned the way for interpratation and cognation and has provided revealing of richness in terms of meaning.
Keywords: Hadis; İslam Dini