ABD Dış Politikası’nda İsrail-Filistin sorunu - Kızgır, Okay (My University, 2011)
Ortadoğu, ABD, Dış Politika, İsrail, Filistin ÖZET ABD DIŞ POLİTİKASI’NDA İSRAİL – FİLİSTİN SORUNU: 1993 – 2009 Ortadoğu Bölgesi’nin en önemli sorunlarından İsrail - Filistin sorunu aynı zamanda ABD dış politikasının da temel konularından birini oluşturmaktadır. Bu çerçevede ABD, Soğuk Savaş’ın ardından devreye girerek sorunun taraflarının “Barış Görüşmeleri” adı altında bir araya gelmelerini sağlamıştır. ABD’nin girişimleri sonucu taraflar 1993-2009 arasında birçok kez bir araya gelmişler; ancak Kudüs'ün statüsü, Filistinli mültecilerin durumu ve Yahudi yerleşimciler gibi temel konular nedeniyle uzlaşma sağlayamamışlardır. Bu süreçte ABD’nin sorunun çözümüne İsrail yanlısı bakış açısıyla yaklaşması da görüşmelerin temel niteliği haline gelmiştir ve bu tutum hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti iktidarlarında değişiklik göstermeden sürmektedir. ddle East, USA, Foreign Policy, İsrael, Palestine

ISRAEL - PALESTINE CONFLICT IN USA FOREIGN POLICY: 1993-2009 The Israel - Palestine conflict, which is one of the most important problems of the Middle East, is at the same time one of the main issues of the US foreign policy. Within this framework US interfered in the issue at the end of the cold-war and helped to bring the parties to the problem together under the label of “Peace Talks”. As a result of US initiatives, the Israeli and Palestinian leaders came together several times between the 1993-2009 period, but they could not afford to compromise on issues such as the status of Jerusalem, Palestinian refugees and Jewish settlers. In this process the US pro-Israel approach to the solution of the problem became the basic nature of the negotiations and this attitude has not been altered both during the rule of the Democratic Party and Republican Party.
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri (ABD)_Dış İlişkiler; Filistin _Dış İlişkiler_İsrail; Filistin Sorunu; İsrail_ Dış İlişkiler_Filistin