Genç iletişimcilerin yeni medyadaki IPTV’ye bakışı ve Tam Modeli’ne göre yaklaşımı - Erdoğdu, Bahtiyar Ahu (My University, 2009)
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan; sayısallaşma, yakınsama ve temalaşma kavramları, yeni medyayı yaratmıştır. IPTV, yeni medyanın en güncel türüdür. Bu yeni televizyon yayıncılığı, İnternet protokolü üstünden gerçekleştirilen, bireyselleştirilmiş ve kişiye özel hale getirilmiş, ses, görüntü ve metin iletimini bir arada sunan bir teknolojiye işaret etmektedir. Televizyon tüketicisine, bir yayını takip etmenin ötesinde, istediği zamanda, istediği yayınları, isterse arşivleyerek izleme olanağı sunmaktadır. IPTV’nin sunduğu olanaklar, sadece televizyon içeriği ile sınırlı kalmayıp; İnternet üzerinden gerçekleştirebilecek alışveriş, bankacılık, oyun vb. her türlü imkâna sahip olma, yanı sıra, mobil tv izleme, televizyondan eğitim, adreslenebilir reklamcılık ve hatta yaşanılan evin güvenlik kameraları ile izlenmesinden, aile bireylerine televizyon üstünden mesaj göndermeye kadar çok çeşitli geniş bir yelpazede bulunmaktadır. Bu çalışmada, IPTV’nin geleceğin medyası olacağı ve bu yeni mecranın genç kitle tarafından kabul göreceği ve genç kitlenin bu yeni araca adaptasyon göstereceği varsayılmıştır. Söz konusu bu varsayım, bir birincil araştırma ile incelenerek, test edilmiştir. Bu çalışmada; “Teknoloji Kabul Modeli (TAM)”, geniş çerçeveden incelenerek, “TAM Modeli’ne Dayalı IPTV Kabul ve Adaptasyon” Modeli geliştirilmiştir. Önerilen bu yeni model, tezin araştırma bölümü için kullanılmıştır. Yapılan birincil araştırma sonucunda, tezin hipotez cümlesi kabul edilerek, IPTV’nin geleceğin medyası olacağı desteklenmiştir. Yeni Medya, Televizyon Yayıncılığı, IPTV, Teknoloji Kabul Modeli (TAM).

Digitalization, convergency and thematic concepts which have occured along with technologic improved have created new media. IPTV is the most popular form of new media. This new television broadcasting is pointing out to a new technology performed over internet protocol that provides individual personalized sound, vision and text transmission together. It provides the television consumer more beyond following a broadcast, the opportunity of watching any requested broadcast at any time wanted with the possibility of archiving. The opportunities of IPTV are not limited with television contents. It has all the opportunities that can be done through internet such as shopping, banking, playing games...etc. Also watching mobile tv, education through television, targeted advertising and even watching the house in which consumer is living and sending messages of the family members to each other through television is in the large range of IPTV. In tihs study; ‘‘ Technology Acceptance Model (TAM)’’ has been examined in a large frame and is assumed that IPTV will be the media of the future and that this new medium will be accepted by the young population ( new generation) and this new generation will adapt to the new tool. The mentioned assumption has been examined with primary research part of thesis. Regarding the primary research, the main hypothesis sentence of the thesis has been accepted and is supported that IPTV will be the media of the future. Key Words: New Media, Television Broadcasting, Internet Protocol Television (IPTV), Technology Acceptance Model (TAM).
Keywords: Basın Ekonomisi; Medya; Yayıncılık_Televizyon