Okul öncesi dönemi çocuklarda müzik yeteneği ve matematik yeteneği ilişkisi ve müzik eğitiminin matematik performansı üzerine etkileri - Karşal, Ece (My University, 2004)
Bu çalışmada okul öncesi dönemi çocuklarda matematik yeteneği ve müzik yeteneği arasındaki ilişki incelenmiş ve müzik eğitiminin matematik performansı üzerine etkisi araştırılmıştır. Okul öncesi dönemde matematik yeteneği ve müzik yeteneğinin belirlenmesi için tarama modelli bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma anaokullarında öğretim gören 5 ve 6 yaş grubundaki çocuklar ile yapılmıştır. Araştırmaya 225 kişi katılmıştır. Çocuklara matematik yetenek testi ve müzik yetenek testi uygulanmıştır.Ayrıca demografik özelliklerin belirlenmesi amacı ile 10 sorudan oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda matematik yeteneği ile müzik yeteneği arasında 0,463 düzeyinde bir ilişki elde edilmiştir. Bu ilişki istatistiksel açıdan p<0,01 düzeyinde anlamlıdır. Ayrıca yapılan anket calışması sonucunda , elde edilen bulgulardan en önemlileri matematik ve müzik yeteneklerinin anne-baba eğitim seviyesi ile ( özellikle annenin eğitim seviyesi ile) yakından ilişkili olduğu ve okul öncesi dönemde alınan müzik eğitiminin müzik yeteneğini etkilediğidir. Okul öncesi 5 ve 6 yaş grubuna uygulanan müzik eğitiminin matematik performansı üzerine etkilerini incelemek için öntest ve sontest kontrol gruplu deneysel araştıma modeli uygulanmıştır. Araştırmaya 10 kişi deney grubunda, 10 kişi kontrol grubunda olmak üzere 20 çocuk katılmıştır. Deney grubundaki çocuklar, 7 ay süresince matematik faaliyetleri sırasında arka plan müziği dinlemişlerdir ve haftada iki kez araştırmacı tarafından hazırlanan müzik eğitimine katılmışlardır. Araştırmacı, matematiksel kavramları konu alan şarkılarla müzik eğitim uygulamıştır. Araştırmanın sonucunda, Müzik eğitim programına katılmış olan çocukların matematik performansları, eğitime katılmamış olan çocuklara göre daha yüksek bulunmuştur.

This research is about the relationship between mathematical ability and musical abilitiy , and the possible effects of music education on mathematical performance for preschool children. The relationship between mathematical and musical ability for preschool children is examined as a survey design. It is studied with 225- 5 and 6 year old children who are at kindergarten classes. Children are tested on mathematical and musical ability. And an inquiry which consists of 10 questions is answered by their parents. This study suggests a significant correspondence between mathematical ability and musical ability (r=0,463 p<0,01). An experimental design was used to examine the possible effects of music education on mathematical performance for preschool children. 10 preschool children (5 and 6 year olds) involved in a music education and they are compared to a group of 10 children without music education. All children were from families with similar socioeconomic levels. The children were pre- and posttested. They were compared on the test of Early Mathematics Ability-2 (TEMA-2). The education was based on teaching songs which are related with mathematical concepts as well as listening to background music during their mathematics activity for 7 months, twice a week. Initial results indicated that the music group had higher mathematical scores than children without music education.
Keywords: Eğitim, Müzik