Banka karlılığını esnek hesaplama teknikleri ile ölçen akıllı yazılım modeli tasarımı - Sönmez, Ferdi (My University, 2013)
Banka Karlılığı, Esnek Hesaplama Teknikleri, Yapay Sinir Ağları, Çok Katmanlı Algılayıcılar, Levenberg–Marquardt Geri Yayılım Algoritması

BANKA KARLILIĞINI ESNEK HESAPLAMA TEKNİKLERİ İLE ÖLÇEN AKILLI YAZILIM MODELİ TASARIMI Ekonomi için büyük önem arz eden bankalar da diğer ticari kuruluşlar gibi kar elde etme amacını taşıyan ticari işletmelerdir. Bankalar karlılıklarını hesaplayarak uzun ya da kısa vadeli stratejiler geliştirmektelerdir. Geliştirilen stratejiler karın artırılması yönünde olabileceği gibi, kabul edilebilir karlılık oranlarının korunması yönünde de gerekli olan risk yönetimini ve fiyat yönetimini içerebilmektedir. Türk bankacılık sektöründe, özellikle 2000’li yıllardaki yerel ve küresel krizlerde karlılığının ön plana çıkması, karlılık ve karlılığın belirleyicisi olan faktörler üzerine bir çalışma yapma düşüncesini ortaya çıkarmıştır. Son yıllarda karlılık analizlerinde; Yapay Sinir Ağları (YSA) başta olmak üzere Genetik Algoritmalar ve Bulanık Mantık gibi esnek hesaplama teknikleri, doğrusal olmayan çok değişkenli veri yapısında başarılı uygulamalarından dolayı tercih edilmektedir. Esnek hesaplama tekniklerinin kullanımında paket programların yetersiz kalması ve yazılımların genelde tek modelde kullanılabilir oluşu sebebiyle, adaptif bir sisteme gereksinim duyulmuştur. Tezin amacı; geliştirilecek adaptif bir esnek yazılım modeli ile Türkiye'deki mevduat bankalarının karlılığını YSA ile analiz etmektir. Banka karlılığı üzerinde etkisi olan değişkenlerin kullanılmasıyla geliştirilecek olan esnek hesaplama modelinin, farklı çalışma alanlarında ve modellerde de kullanılabilir yapıda olması hedeflenmektedir. Bank Profitability, Soft Computing Techniques, Artificial Neural Networks, Multilayer Perceptrons, Levenberg Marquardt Back Propagation Algorithm ABSTRACT AN INTELLIGENT SOFTWARE MODEL DESIGN FOR MEASURING BANK PROFITABILITY WITH SOFT COMPUTING TECHNIQUES Banks which are very important for economies are also business firms like other business firms aiming to make profit. Banks evaluate their situation by measuring profitability and then develop short and long term strategies. Developed strategy includes risk management and price management which are necessary not only in increasing profit but also preserve profit rates looking well. Coming into prominence of profitability of Turkish Banking Sector in local and international crisis in 2000’s bring out opinion to make a research on profitability and the factors determining profitability. In recent years, new technics of soft computing like Genetic Algorithms, Fuzzy Logic and especially Artificial Neural Networks (ANN) have been preferred to measure bank profitability because of their successful applications in nonlinear multivariate situations. An adaptive system was needed due to the fact that insufficient use of application software programs for soft computing techniques and the fact that single software is usually applicable in only a model. Aim of the thesis is to measure the profitability of deposit banks in Turkey with an adaptive soft computing software model of ANN. The soft computing software model which will be developed using variables that have an impact on the profitability is aimed to be constructed to be used in different fields of study and models.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Türkiye