Kazakistan’da ulusal kimlik, ulus inşası ve dış politika - Kelerkhan, Gulbanu (My University, 2023)
21. Yüzyılda sosyal bilimlerin en önemli araştırma konularından birisi kimliktir. Ekonomik ve toplumsal eşitsizliğin küresel çapta artması, uluslararası güç dengelerinin değişmesi, uluslararası aktörlerin kendilerini diğerlerinden ayıracak kimlikler seçme arzusu kimlik kavramının gittikçe önem kazanmasına yol açtı. Bu türden kimlik arayışları uluslararası siyaset bağlamında çatışmalara ve kutuplaşmalara yol açabilecek boyutlara ulaşmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi Kazakistan’da da ulusal kimlik oluşumu önemli tarihsel süreçlerden geçmektedir. Kültürel özlerini aramakta olan bugünün Orta Asya ülkelerinde ve tez konusu olan Kazakistan’da kimlik politikalarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu coğrafyada bağımsızlık öncesi dönemlerde uygulanan politikalar, yerel kültürleri yabancılaştırmış ve geleneksel yaşamlarından uzaklaştırmıştır. Coğrafi olarak Avrasya’da kültürel olarak Türk dünyasında bulunan Kazakistan’ı ve Kazak ulusal kimliğini uluslararası ilişkiler teorisi bağlamında değerlendirmenin konuya yeni bir bakış kazandıracağı düşünülmüştür. Her ülkenin ulusal kimlik yapısı ve dış dünyayla ilişkileri arasında güçlü bir bağ olduğu fikrinden yola çıkarak, uluslararası ilişkilerde sosyal yapı ve kimliklere dikkat çeken Sosyal Konstrüktivizm teorisi araştırmanın kuramsal yaklaşımı olarak belirlenmiştir. Bu tez çalışmasının bulguları ulusal kimlik algısı ile dış politikası arasında göz ardı edilemeyecek bağlar olduğunu kabul etmektir.

One of the most important research subjects in the social sciences in the 21st century is identity. Global inequalities, changing power balances, and actors’ desire to select identities that distinguish themselves from others have all contributed to the importance of identity theories. In the context of international politics, such processes of seeking identity take on dimensions that can lead to conflicts and polarizations. Kazakhstan’s national identity construction follows the same historical processes as those around the world. There are many factors that affect the identity policies of Central Asian Countries that seek cultural origins and Kazakhstan which is the subject of the thesis study. In this geography, policies applied before independence alienated local cultures and drew them away from traditional life. It has been considered that the Kazakh national identity and Kazakhstan, which is geographically located in Eurasia and culturally in the Turkish world will bring a new perspective to the subject in the context of international relations theory. The theoretical approach of the research was social constructivism of social structures and identities in light of the strong correlation between national identity structures and foreign relations. The findings of this thesis study conclude that there are considerable connections between national identity perception and foreign policy.
Keywords: Dış ilişkiler; Dış politika; Dilemma; Ethnic identity; Etnik kimlik; Foreign policy; Foreign relations; Group identity; Grup kimliği; Kazakhs; Kazakhstan; Kazakistan; Kazaklar; Milliyetçilik; National characteristics, Kazakhs; National identity; Nationalism; Social constructivism; Sosyal konstrüktivizm; Trauma Effect; Travma etkisi; Ulusal kimlik; Ulusal özellikler, Kazaklar