Asetaminofen adsorpsiyonu - Özgen, Özgen (My University, 2004)
Hindistan cevizi kabuğundan üretilen aktif karbon üzerine asetaminofen adsorpsiyonu spektrofotometrik olarak zamanın, konsantrasyonun, adsorban miktarının, pH'ın ve sıcaklığın fonksiyonu olarak incelendi. Çalışma mide pH'ı ve sıcaklık koşullarına benzer koşulları sağlamak amacıyla pH:1.5 ve 37 0C' de yürütüldü. Adsorpsiyon kinetiğinin Lagergren birinci dereceden hız denklemine uyduğu bulundu. Adsorpsiyon hızının sabit konsantrasyonda artan sıcaklıkla arttığı ve sabit sıcaklıkta artan konsantrasyonla azaldığı görüldü. Birim adsorban miktarı tarafından adsorplanan madde miktarı ile zamanın karekökü arasında çizilen grafikten intrapartikül difüzyon katsayısı bulundu. Grafikteki, başlangıç eğrisi sınır tabaka etkisi ile lineer kısım ise intrapartikül difüzyonu ile açıklandı. Hem intrapartikül difüzyon katsayısı hem de kütle transfer katsayısı sıcaklıkla arttı. Asetaminofen adsorpsiyonu Langmuir ve Freundlich modeline uydu. İzoterm sabitlerinin karşılaştırılmasından hindistan cevizi kabuğundan elde edilen aktif karbonun en yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip olduğu bulundu. Adsorpsiyon çalışmaları kolonda da denendi. Farklı akış hızları için kırılma noktası kapasiteleri bulundu. Akış hızı arttıkça, kolondaki alıkonma zamanı ve adsorpsiyon etkinliğinin azaldığı saptandı. Termodinamik parametreler, adsorpsiyon işleminin fiziksel ve egzotermik olduğunu gösterdi. DG0'nin eksi değerde olması adsorpsiyon işleminin kendiliğinden olduğunu gösterdi. Kendiliğindenlik artan sıcaklıkla azaldı. Asetaminofen adsorpsiyonuna pH değişmesinin etkili olmadığı görüldü. Çalışmada elde edilen sonuçlar, hindistan cevizi kabuğundan üretilen aktif karbonun aşırı dozlarda asetaminofen uzaklaştırılması için etkili bir adsorban olarak kabul edilebileceğini gösterdi. ADSORPTION OF ACETAMINOPHEN

Adsorption of acetaminophen on activated carbon produced from coconut shell was studied spectrophotometrically as a function of time, initial concentration, adsorbent amount, pH and temperature.The study was performed at pH: 1.5 and 37 0C in order to achieve conditions similar to pH and temperature conditions in the stomach. The adsorption kinetics was found to follow the Lagergren first-order equation. It was seen that adsorption rate increased with increasing temperature at a constant concentration and decreased with increasing concentration at a constant temperature. Intraparticle diffusion coefficient was found from the plots between adsorbed amount and square root of time. In the graph, the initial curve was explained by the boundary layer effect while the linear part was corresponded to intraparticle diffusion. Intraparticle diffusion coefficient and mass transfer coefficient were both increased with temperature. Adsorption data of acetaminophen fit well in the Langmuir and Freundlich model. Comparing of isotherm constants indicated that activated carbon produced from coconut shell has the highest adsorption capacity. Experiments were also carried out in the column. Breakthrough capacities were found for different flow rates. It was determined that retention time in column and adsorption efficiency decreased as the flow rate increased. The thermodynamic parameters showed that adsorption process was physisorption and exothermic. The negative values of DG0 showed that adsorption process is spontanous process. Spontaneity decreased with increase in temperature. It was seen that pH change has no effect on acetaminophen adsorption. Results obtained in the study demonstrated that the activated carbon produced from coconut shell can be considered as effective adsorbent for removing acetaminophen at its excessive dosages.
Keywords: Analitik Kimya