Perilenfatik fistüller - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Amaç: Perilenfatik fistül (PLF) nedeniyle ameliyat edilen olgularda tanı, tedavi ve ameliyat sonrası sonuçlar değerlendirildi. Hastalar ve Yöntemler: Son 10 yılda perilenfatik fistül tanısı alan 14 olgu, fizik muayene, odyolojik tetkik, fistül testi, Romberg testi, bilgisayarlı tomografi ve/veya manyetik rezonans görüntüleme teknikleri ile değerlendirildi. İlk beş gün içindeki cerrahi girişim erken girişim olarak kabul edildi. Eksploratris timpanotomi ve yuvarlak ve oval pencereye yağ dokusu ile obliterasyon tekniği uygulandı. Postoperatif başarı, saf ses ortalamasında (500 Hz, 1 kHZ, 2 kHz) 10 dB ve daha fazla artış ve konuşmayı ayırt etme eşiklerinde %15 ve daha fazla artış ve/veya vestibüler semptomlarda düzelme olarak kabul edildi. Bulgular: On iki olguda (%85.7) görsel olarak PLF saptandı. Perilenf kaçağının sekiz olguda (%57.1) yuvarlak pencereden, dört olguda (%28.5) oval pencereden olduğu izlendi. Olguların %28.5'inde erken cerrahi girişim uygulandı. Vestibüler semptomlarda %90, işitme eşiklerinde ise %28.5 oranında düzelme elde edildi. Sonuç: Perilenfatik fistülde işitmenin korunması sınırlıdır. Ancak erken cerrahi girişim ile düzelme olasılığı yükselmektedir. Vestibüler semptomlarda düzelme ise sıklıkla tespit edilmektedir. Progresif bilateral asimetrik işitme kayıplarında perilenfatik fistülden de şüphelenilmelidir.

Objectives: We evaluated diagnosis, treatment and postoperative results of patients who underwent surgical repair for perilymphatic fistula. Patients and Methods: Fourteen patients with perilymphatic fistula were evaluated. Assessment of the patients were made by physical examination, audiologic tests, fistula test, Romberg test, computed tomography, and magnetic resonance imaging. Surgical intervention within the first five days was considered early. Exploratory tympanotomy and obliteration of the oval and round windows with fat tissue were performed. Postoperative success was defined as an increase of 10dB or more at pure-tone averages (500 Hz, 1 kHZ, 2 kHz) and an increase of 15% or more on speech discrimination and/or relief of vestibular symptoms. Results: Twelve patients (85.7%) exhibited actual fluid leaks during operation, being through the round window in eight patients (57.1%) and the oval window in four patients (28.5%). Early surgical intervention was possible in 28.5%. Improvement in vestibular symptoms and hearing was 90% and 28.5%, respectively. Conclusion: Preservation of hearing is limited in perilymphatic fistulas. Nevertheless, early surgical intervention may increase chance of improvement. Relief in vestibular symptoms is frequently noted. Perilymphatic fistula should be considered in progressive bilateral hearing loss.
Perilymphatic fistulas
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Ortopedi; Kulak, Burun, Boğaz; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme; Cerrahi