ÖLÜM VE BEDENSEL BÜTÜNLÜĞÜN İHLALİ HALİNDE MANEVİ TAZMİNAT - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Tazminat, genel bir ifade ile, hukuka aykırı bir fiil neticesinde meydana gelen zararı gidererek haksız fiil öncesindeki fiili durumu tekrar yaşama geçirme amacını taşıyan maddi ödemelerdir. Ne var ki, hukuka aykırı bir fiil ile kişilik hakkı ihlal olunan kişinin durumunun ihlal öncesi duruma getirilmesi reel olarak mümkün değildir. Ancak kanunkoyucu, aslında para ile giderilemeyecek olan manevi zararlarda, zarara uğrayanda manevi huzuru doğurmayı gerçekleştirme amacı ile manevi tazminat kurumunu ihdas etmiştir. En temel kişilik hakları olan yaşama ve beden bütünlüğü haklarının ihlal edilmesi durumunda ortaya çıkan zararın bir nebze giderilerek ölenin yakınlarının veya bedensel bütünlüğü ihlal edilenin manevi tatmine erişmeleri toplum düzeninin devamı açısından hayati olarak görülmüştür. Bu bağlamda ölüm ve bedensel bütünlüğün ihlalinde manevi tazminat talep edebilmenin şartları, manevi tazminatın belirlenmesi ve manevi tazminata hükmedilmesini engelleyen durumlar karşılaştırmalı hukuktan da faydalanılarak çalışmada incelenmiştir.

Compensation as a general expression corresponds to the corporal payments having an aim to implement the actual state before the wrongful act by recovering the loss that is resulted by an unlawful act. However it is not possible to return the previous condition of one whose personal rights are violated by an unlawful act. But the legislator creates the solatium (damages for mental anguish) to be able to fulfil the spiritual tranquillity of the harmed person for the nonpecuniary damages which cannot be recovered monetarily. In case of violation of the personal statutory rights, by recovering the resulted loss to some extent, fulfilling the spiritual satisfaction of the relatives of the deceased and of the one whose body integrity is violated is considered crucial for the continuation of the social order. In this work the conditions of a compensation claim in case of death and violation of body integrity, the determination of the solatium and the situations which prevent the judgement of the solatium are analyzed by utilizing the comparative law.
Keywords: Hukuk