Sivil toplum kuruluşlarında kurumsal girişimcilik - Ünal, Pınar (My University, 2018)
Literatürde üçüncü sektör kuruluşları olarak da ifade edilen Sivil Toplum Kuruluşları(STK) , günümüz dünyasında var olan pek çok toplumsal problemlerin çözümünde başataktörlerden biri olarak kabul edilmekte ve önemi git gide artmaktadır. Var oluş amaçlarıolarak kâr amacı güden kuruluşlardan farklı bir noktada olmalarına rağmen, STK’lar, kâramacı güden kuruluşlar gibi, varlığını devam ettirme, finansal ve diğer performansdeğerlerinin üst düzeyde seyretmesinin devamlılığı gibi problemlerle karşı karşıyadurumdadırlar. Bu durum STK’ları kâr amacı güden kurumlar tarafından dauygulanmakta olan, profesyonel ve stratejik yönetim yaklaşımlarını benimsemeyezorlamaktadır. Bu noktada stratejik yönetimin en önemli konularından biri olarakkurumsal girişimcilik uygulamaları, STK’ların mevcut yönetimsel sorunlarına etkiliçözümler sunabilecek bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada kurumsalgirişimcilik olgusunun, sivil toplum kuruluşlarında uygulanma durumu ve STK’larınyönetim kademesindeki kişilerin bu kavrama bakışı analiz edilmiştir. BöylelikleSTK’ların yönetimsel farklılıkları ve kâr amacı güden işletmelerde kullanılan yönetimtekniklerinin STK’lara doğrudan modellenmesinin uygunluğu irdelenmeye çalışılmıştır.

Non-governmental organizations which is known as the third sector organizations inliterature, are seen as the leading actor of the solutions to the social problems and gettingmore and more important in today’s World. NGO’s encounter with similar risks such asperformance values, continue their organizations and compete in the industry as profitorganizations even though they do not carry the aim of making profit. Therefore, theyneed to adopt a strategic management understanding in order to improve theirperformance values, continue their organizations and compete in the industry. At thispoint, Corporate Entrepreneurship Applications are accepted as a method which will findeffective solutions to managerial problems of NGO’s.In this study, the situation of the application of the Corporate Entrepreneurshipphenomenon in Non-governmental Organizations and the view of the people to CorporateEntrepreneurship phenomenon in management level in NGOs is analyzed.
Keywords: Corporate Entrepreneurship; Entrepreneurship; Girişimcilik; Kâr Amacı GütmeyenOrganizasyonlar; Kurumsal Girişimcilik; NGO; Non-Governmental Organizations; Non-Profit Organizations; Sivil Toplum Kuruluşları; STK; Third Sector; Üçüncü Sektör