Türk Bankacılık Sisteminde kurumsal yönetim anlayışı - Dayıoğlu, Mehmet Kürşat (My University, 2010)
Kurumsal Yönetim, Basel II, Yönetim kalitesi, Müşteri İlişkileri, Çalışan Anketi, Müşteri Anketi ÖZET TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNDE KURUMSAL YÖNETİM ANLAYIŞI Son dönemlerde yaşanan uluslararası krizlerde birçok dünya ülkesi içinde bulunan bankacılık alanındaki yönetimde bulunan eksiklikler nedeni ve alınan yanlış kararlar bankacılık alanında büyük kayıplara ve sıkıntılara neden oluşturmuştur. Finans sektöründe uluslararası piyasalarda bankaların yönetim politikalarının yetersiz olduğu görüşleri ile birlikte “Kurumsal Yönetim” kavramının önemi artmıştır. Kurumsal yönetim kavramı Türkiye’de önem arz eden bir olgu haline gelmiştir. Türk bankacılık sisteminde kurumsal yönetim anlayışının sorgulandığı bu çalışmanın ilk bölümünde bankacılık sektörünün iki ana faktörü olan “müşteri” ve “banka çalışanı” kavramlarına yer verilmiş, günümüz bankacılığında müşteri ilişkilerinin önemi, Türkiye’de bankacılık piyasası ve personel yapısı değerlendirilmiştir. İkinci bölümde yönetim kavramı ve ilkeleri, kurumsal yönetimin bankacılık sektörü açısından önemi, kurumsal yönetim unsurları ve Basel II kriterleri ve banka yönetimlerine olası etkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankanın çalışanları ve müşterileri üzerinde “kurumsal yönetim” anlayışı ile ilgili anket soruları uygulanmış ve gerek banka çalışanları gerekse banka müşterileri tarafından “kurumsal yönetim anlayışı“ analiz edilmiştir. Bu çalışma sonucunda Türk bankacılık sisteminde kurumsal yönetim anlayışı sorgulanmış, derinlemesine analiz edilmiş ve sonuçları paylaşılmıştır. Corporate Governance, Basel II, Management Quality, Customer Relationship, Personel Survey, Customer Survey

CORPORATE GOVERMENT PERCEPTION AT TURKISH BANKING SYSTEM In recently, owing to international economic crisis, the absence of governance policies and wrong management decisions made serious negative effects at banking sector. “Corporate Governance” terms became important with the ideas of the insufficiency management policies at financial sector. This economic terms has attained an increasing importance at Turkish economy also. In the first part of this study, which we questioned the concept of corporate governance level at turkish banking system, “customer” and “bank’s personel” is analyzed. The importance of customer relationship in recent banking system, banking sector in Turkey and demographic structure of personel are evaulated. The concept of governance and its policies, the importance of corporate governance in banking system, components of corporate governance and potential effects of Basel II criteria on banking governance are analyzed. In the third part of this study, survey that includes the corporate governance main factors, is applied to the customer and bank’s personel and analyzed the positive and negative points. As a result in this study, the terms of corporate governance is analyzed by evaluating the survey results about corporate governance perceptions.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Kurumsal Yönetim