Bir pamuk iplik işletmesinde ortaya çıkan telef miktarlarının azaltılması ve bunun çeşitli iplik kalite parametreleri üzerine etkisi - Yitik, Bekir (My University, 2006)
BİR PAMUK İPLİK İŞLETMESİNDE ORTAYA ÇIKAN TELEF MİKTARLARININ AZALTILMASI VE BUNUN ÇEŞİTLİ İPLİK KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ Bir penye iplik işlemesinde ürün kalitesi ve üretim maliyetleri işletmelerin karlılığını ve rekabet gücünü etkileyen faktörlerdendir. Her işletme öncelikle ürün kalitesini yükseltmeye ve üretim maliyetlerini azaltmaya çalışır. Üretim sırasında ayrılan telef içerisinde, yabancı madde ile birlikte kullanılabilir lifler de bulunur. Bu nedenle çalışmada telef oranlarının azaltılması düşünülmüştür. Dolayısı ile telefin içerisinde bulunan kullanılabilir liflerin üretime kazandırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında işletmedeki mevcut makina ayarlarında iplik üretimi yapılmış ve bu ipliklerin kalite değerleri ile çeşitli proseslerdeki (Harman-Hallaç Dairesi, Tarak makinası, Cer makinaları, Penye makinası, Fitil makinası ve Ring makinası ) telef oranları bulunmuştur. İkinci aşamada ise makina ayarlarında çeşitli değişiklikler yapılarak telef oranları azaltılmış ve elde edilen ipliklerin kalite değerleri bulunmuştur. Bunun sonucunda makina ayarlarında yapılan değişikliklerle telefe ayrılan kullanılabilir liflerin üretime katılarak büyük numaralı ipliklerden küçük numaralı ipliklere doğru (iplik kalınlaştıkça) mukavemet, uzama yüzdesi, % U kalite değerlerinin azaldığı ve İnce yer, kalın yer, neps sayısı ve tüylülük kalite değerlerinin de arttığı gözlenmiştir. Üretimi yapılacak ipliğin kullanım amacına göre telefe ayrılan kullanılabilir liflerin üretime katılması gerekmektedir. Ayrıca işletmedeki mevcut makina ayarlarından üretilen iplik kalite değerleri ve makina ayarındaki değişiklik yapılarak üretimi yapılan ipliklerin kalite değerleri arasındaki ilişki S.P.S.S 11.5 yazılım programında t-testi analizi yapılarak incelenmiştir. Haziran, 2006Bekir

EFFECTS OF WASTE ON YARN QUALITY PARAMETERS AND DECREASING WASTE RATIO IN A COTTON YARN MILL Product quality and production costs are important factors which effect the profit and competitiveness of combed yarn mill. Factories first try to improve product quality and decrease production costs. Wastes also consist of small fibres which can be re-use. Decreasing waste ratio were focused because of high raw material price. In this study reuse the fibres which removed as waste armed. First, yarns produced using same machine adjustments in the mill then quality parameters of yarns were measured and waste ratio of the machines was calculated. Fibres which removed as waste were added to production by changing machine adjustment, so waste ratio decreased and quality values of yarn were measured. Quality values of yarns which produced by using same adjustment and produced after readjustment of the machines were investigated by using t-test on S.P.S.S. 11.5 software programe. Approaches of waste ratio and its effect to yarn quality parameters were determined by decreasing waste ratio of a combed yarn factory. June, 2006Bekir YİTİK
Keywords: İplik Kalitesi; Pamuk Lifleri; Ürün Kalitesi