Isıyla yapı değiştiren iplikler ile geliştirilen çok katlı dokuma kumaşlar - Demirel, Gizem (My University, 2024)
Bu tez çalışmasında, tekstil sektöründe yenilikçi ipliklerin kullanımı ve bu ipliklerin çeşitli dokuma ve boyama teknikleri ile uyumu üzerine kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Araştırmanın temel amacı, çeken ve şişen ipliklerin özelliklerinin ve bu ipliklerin tekstil ürünlerinde yaratabileceği yenilikçi etkilerin belirlenmesidir. Çalışmada, çeken ipliklerin büzülme etkileri, ipliklerin yapıları ve şişen ipliklerin hacimsel avantajlarının görsel etkileri dikkate alınarak çeşitli tasarımlar oluşturulmuş ve Penelope dokuma tasarım kullanılarak deneysel çalışmalara dönüştürülmüştür. Farklı yöntemlerle çeşitli yüzeyler elde edilip, görünüş ve tasarım özellikleri üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu çalışmalar, ipliklerin dokuma yüzeylerinde yaratabileceği görsel etkileri ve sanatsal ifadeleri detaylı bir şekilde incelemeyi ve estetik, yenilikçi dokuma yüzeyleri elde etmeyi hedeflemiştir. Şablon ve endüstriyel uygulamalar laboratuvar şartlarında gerçekleştirilmiş ve sonuçlar titizlikle değerlendirilmiştir. Ayrıca, doğal ve sentetik liflerin kombinasyonu ile yapılan çalışmalar, farklı hammadde türlerinin dokuma yüzeylerindeki yapısal ve estetik etkilerini ortaya koymuştur. Masaüstü armürlü dokuma tezgahında gerçekleştirilen deneysel çalışmalar, yenilikçi ipliklerin daha serbest ve yaratıcı bir şekilde kullanılmasına olanak tanımış, sanatsal yönü ağır basan özgün dokuma yüzeyleri geliştirilmiştir. Ayrıca, doğal boyama denemeleri ile yenilikçi ipliklerin doğal boyalarla etkileşimi incelenmiştir. Bu tez, yenilikçi ipliklerin farklı üretim teknikleri ve boyama yöntemleri ile nasıl entegre edilebileceğini kapsamlı bir şekilde ele alarak, tekstil tasarımında yenilikçi ve yaratıcı çözümler sunmayı hedeflemektedir. Çalışma, yenilikçi ipliklerin kullanım potansiyelini derinlemesine anlamaya yönelik önemli katkılar sağlamaktadır.

This thesis conducts a comprehensive study on the use of innovative yarns in the textile industry and their integration with various weaving and dyeing techniques. The primary problem of the research is to determine the characteristics of shrinking and swelling yarns and the innovative effects these yarns can create in textile products. The study focuses on the shrinkage effects of shrinking yarns, and the visual impacts of the volumetric advantages of swelling yarns. Various designs were created considering these factors, and experimental studies were conducted using the Penelope weaving design program. Different methods were employed to obtain various surfaces, emphasizing appearance and design features. These studies aim to examine in detail the visual effects and artistic expressions that yarns can create on woven surfaces, with the goal of achieving aesthetic and innovative woven surfaces. Templates and industrial applications were carried out under laboratory conditions, and the results were meticulously evaluated. Additionally, studies combining natural and synthetic fibers revealed the structural and aesthetic effects of different raw material types on woven surfaces. Manual and experimental studies conducted on a desktop jacquard loom allowed for more free and creative use of innovative yarns, leading to the development of unique woven surfaces with a strong artistic aspect. Furthermore, natural dyeing experiments investigated the interaction of innovative yarns with natural dyes. This thesis thoroughly addresses how innovative yarns can be integrated with different production techniques and dyeing methods, aiming to offer innovative and creative solutions in textile design. The study provides significant contributions towards a deep understanding of the potential use of innovative yarns in textile design.
Multi-layer woven fabrics developed with shapechanging yarns
Keywords: Çeken iplik; Deneysel Tasarımlar; Dokuma Tasarımı; Dokumalı kumaşlar; Experimental Designs; Shrinking Yarn; Swelling Yarn; Şişen İplik; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Tekstil endüstrisi; Tekstil tasarımı; Textile design; Textile fabrics; Textile industry; Weaving Design