Okul temelli fiziksel etkinlik programının çocukların fiziksel etkinlik bilgi ve davranışlarına etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Araştırma, ilköğretim çocuklarına yönelik hazırlanan okul temelli fiziksel etkinlik programının çocukların fiziksel etkinlik bilgi ve davranışlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma Marmara Bölgesi’ndeki bir ilimizdeki bir devlet okulunda 7–13 yaşları arasındaki 932 çocuğa ön test-son test uygulanarak yapılan tek gruplu ve yarı deneysel bir araştırmadır. Katılımcılara okul temelli egzersiz programı öncesinde ve sonrasında fiziksel etkinlik anketi uygulanmıştır. Veriler ki kare, McNemar ve Marginal Homogeneity Test ile analiz edilmiştir. Bulgular: Ön testte düzenli fiziksel etkinlik yapan çocuk oranı % 32,7 (n=305), son testte % 39,4 (n=367) bulunmuştur. Son testte düzenli fiziksel etkinlik yapan çocuk oranı ön testten önemli olarak yüksektir (p<0,001). Okul temelli fiziksel etkinlik programından sonra fiziksel etkinlik yapmayan ve bazen yapanların oranı azalmış, fiziksel etkinlik konusunda doğru bilgili çocukların oranı artmıştır. Sonuç: Okul temelli fiziksel etkinlik programının araştırmaya katılan çocukların fiziksel etkinlik bilgi ve davranışlarına olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir.

Objective: The study was carried out to determine the effect of the school-based program prepared for elementary school children on children’s physical activity knowledge and behaviors. Method: The study was a one-group quasi-experimental research carried out administrating pretest/ post-test to 932 children between seven and 13 years at a public school in a city in the Marmara Region. A physical activity questionnaire was administered to the participants before and after the school-based exercise program. Data were analyzed by χ2 test, McNemar’s test, and Marginal Homogeneity Test. Results: Pre-test rate of the children engaged in regular physical activity was 32.7% (n=305), and post-test rate was 39.4% (n=367). Post-test rate of the children engaged in regular physical activity was significantly higher than pre-test rate (p<0.001). The rate of the children sometimes or never engaged in physical activity decreased after the school-based physical activity program. The rate of the children with correct information about physical activity increased after the program. Conclusion: The school-based physical activity program positively contributed to the physical activity knowledge and behaviors of the participating children.
Effects of the School-Based physical activity program on children’s physical activity knowledge and behaviors
Keywords: Spor Bilimleri; Aile Çalışmaları