Halkla ilişkilerde hipergerçeklik ve internet ilişkisi : sosyal medya üzerine bir araştırma - Akbayır, Zühal (My University, 2014)
HALKLA İLİŞKİLERDE HİPERGERÇEKLİK VE İNTERNET İLİŞKİSİ: SOSYAL MEDYA ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hipergerçeklik kuramı, iletişim araçlarında yaşanan hız ve enformasyon bolluğunun da etkisiyle simge ve sembollerden yararlanarak simüle edilen, değiştirilen ve yeniden oluşturulan gerçeklikleri ifade etmektedir. Kurum ve kuruluşlar ile hedef kitleleri arasında etik kodlara dayalı bir iletişim anlayışının halkla ilişkilerin temelini oluşturması beklenirken, uygulamalara bakıldığında, gerçeğin yerini alan yeni gerçeklik anlayışlarının inşa edildiğini görmek mümkündür. Bu bağlamda, bir halkla ilişkiler aracı olarak internetin ve sosyal medya araçlarının, hipergerçekliğin oluşumu açısından uygun koşullara sahip olduğu söylenebilir. Bu çalışmayla, halkla ilişkiler uygulamalarında görülebilen hipergerçeklik olgusuna dikkat çekilmek istenmiş ve bir halkla ilişkiler aracı olarak internet ve hipergerçeklik ilişkisi irdelenmiştir. Araştırma kapsamında kurumsal facebook sayfalarındaki hipergerçekliğin ortaya konulması için, kuramın öncülerinden olan Jean Baudillard’ın söylemlerinden yararlanılmıştır. İçerik analizi, söylem analizi ve odak grup araştırması yöntemleriyle araştırmanın bulguları nitel ve nicel verilere dayandırılmıştır. Halkla ilişkiler mesajlarının doğru okunabilmesi ve manipüle edilen gerçekliğin anlaşılabilmesi için hipergerçeklik kavramının unsurlarının ortaya konması ayrıca alana ilişkin çözüm önerilerinin geliştirilmesi, çalışmanın dikkat çekmek istediği konuyu oluşturmaktadır. pergerçeklik, Halkla İlişkiler, İnternet

THE RELATIONSHIP BETWEEN HYPERREALITY IN PUBLIC RELATIONS AND INTERNET: A RESEARCH ON SOCIAL MEDIA Hyperreality theory, represents reality which is simulated, modified and reconstructed with the influence of speed and plentiful information in communicaton tools by utilising icons and symbols. As an ethics based communication approach to form the basis of public relations between institutions, corporations and target audience is expected, the practices show the fact that new reality perceptions replacing the reality are constructed. In this context; it could be said that internet and social media tools have the suitable conditions for the formation of hyperreality. Hyperreality that can be seen in public relations practices were asked to draw attention and Internet as a public relations tool and hyperreality relationship is examined in this study. Discourses of Jean Baudillard who is one of the pioneers were utilised to demonstrate the hyperreality in corporate facebook pages. Findings of research were based on the the qualitative and quantitative data obtained by content analysis, discourse analysis and focus group research. Revealing the elements of hyperreality and developing solutions for the field which aim to enable the public relations messages to be perceived correctly and the manipulated reality to be understood well form the subject of the study. Public Relations, Hyperreality, Internet
Keywords: Halkla İlişkiler; Hipergerçeklik; İletişim Teknolojileri; Sosyal Medya