Galium dumosum boiss. bitkisinin biyolojik aktivitelerinin incelenmesi ve biyoaktif ekstre yüklenmiş yenilikçi formülasyonlarının hazırlanması - Zengin, Fatma Betül (My University, 2025)
Galium dumosum boiss. bitkisinin biyolojik aktivitelerinin incelenmesi ve biyoaktif ekstre yüklenmiş yenilikçi formülasyonlarının hazırlanması Amaç: Bu çalışmanın amacı, Galium dumosum türünden n-heptan, kloroform ve metanol ekstrelerinin hazırlanması; hazırlanan ekstrelerin in vitro antioksidan, anti-kolinesteraz, anti- üreaz ve yara iyileştirici etkilerinin incelenmesi; total fenolik madde içeriklerinin tayini; biyoaktif ekstrenin fitokimyasal içeriğinin HPLC-DAD ile analiz edilmesi; biyoaktif ekstre yüklü nanoemülsiyon ve hidrojel film formülasyonlarının üretilmesi, karakterizasyonlarının yapılması ve biyolojik aktivitelerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bitki ekstrelerinin antioksidan aktivite çalışmaları DPPH, FRAP, CUPRAC ve toplam fenolik madde içeriği FCR yöntemleri kullanarak tayin edildi. Anti-kolinesteraz, yara iyileştirici ve anti-üreaz aktivite deneyleri sırasıyla Ellman, Scratch migrasyon ve indofenol yöntemi ile belirlendi. Biyoaktif ekstreler ile çözeltiden döküm yöntemi kullanılarak hidrojel film ve ultrasonik homojenizatör kullanılarak nanoemülsiyon formülasyonları hazırlandı. Ayrıca biyoaktif ekstrenin fitokimyasal içeriği HPLC-DAD kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Metanol ekstresinin diğer ekstrelerden daha güçlü DPPH radikali süpürücü, demir (III) iyonu ve Cu(II) iyonu indirgeme aktivitesine sahip olduğu ayrıca en yüksek miktarda fenolik madde içerdiği tayin edildi. Metanol ekstresinin klorojenik asit, kafeik asit, rutin ve 8- OH salvigenin bileşikleri içerdiği HPLC-DAD ile analiz edildi. Metanol ekstresinden hazırlanan nanoemülsiyon formülasyonunun metanol ekstresine kıyasla güçlü anti-üreaz aktivite sergilediği belirlendi. Ham ekstrenin ekstre yüklü nanoemülsiyondan daha yüksek demir(III) iyonu indirgeme potansiyeline sahip olduğu saptandı. Metanol ekstresinden hazırlanan hidrojel filmlerin ve metanol ekstresinin önemli oranda ve birbirene çok yakın yara kapanma potansiyeline sahip oldukları belirlendi. Sonuç: Bu bulgular ekstre yüklü nanoemülsiyonun anti-üreaz ve ekstre yüklü hidrojel filmlerin yara iyileşitirici ajan olarak gelecekte kullanılabileceğini düşündürmüştür.

Investigation of biological activities of galium dumosum boiss. and preparation of innovative formulations loaded with bioactive extract Objective: The aim of this study was to prepare n-heptane, chloroform, and methanol extracts from Galium dumosum; to investigate the in vitro antioxidant, anti-cholinesterase, anti-urease, and wound-healing effects of the prepared extracts; determining their total phenolic content; analyzing the phytochemical content of the bioactive extract using HPLC-DAD; producing nanoemulsion and hydrogel film formulations loaded with the bioactive extract, characterizing them, and comparing their biological activities. Materials and Methods: The antioxidant activity of plant extracts was determined using the DPPH, FRAP, CUPRAC, and total phenolic content FCR methods. Anti-cholinesterase, wound healing, and anti-urease activity tests were determined using the Ellman, Scratch migration, and indophenol methods, respectively. Hydrogel films were prepared using the casting method from the solution, and nanoemulsion formulations were prepared using an ultrasonic homogenizer. Additionally, the phytochemical content of the bioactive extract was analyzed using HPLC- DAD. Results: The methanol extract was found to have stronger DPPH radical scavenging, iron (III) ion and Cu(II) ion reduction activities than other extracts, and also contained the highest amount of phenolic compounds. The methanol extract was analyzed by HPLC-DAD and found to contain chlorogenic acid, caffeic acid, rutin, and 8-OH salvigenin compounds. It was determined that the nanoemulsion formulation prepared from the methanol extract exhibits stronger anti-urease activity compared to the methanol extract. It was found that the crude extract has a higher iron(III) ion reduction potential than the extract-loaded nanoemulsion. It was determined that the hydrogel films prepared from the methanol extract and the methanol extract itself have significant and very similar wound-healing potentials. Conclusion: These findings suggest that extract-loaded nanoemulsions and extract-loaded hydrogel films may be used as wound healing agents in the future.
Investigation of biological activities of galium dumosum boiss. and preparation of innovative formulations loaded with bioactive extract
Keywords: biological activity; biyolojik aktivite; Farmakognozi; Galium dumosum; hidrojel film Galium dumosum; HPLC-DAD; hydrogel film; nanoemulsion; nanoemülsiyon; Pharmacognosy