Spor ürünleri satın alan tüketicilerin dokunma ihtiyaçları ve sosyal onay ihtiyaçlarının incelenmesi - Şeker, Abdulbaki (My University, 2024)
Amaç: Bu tezin temel amacı duyusal ve sosyal etkenlerin spor ürünleri tüketicisi davranışları üzerindeki etkisini incelemektir. Dokunma ihtiyacına ve sosyal onay ihtiyacına odaklanan bu çalışma, bu etkenlerin tüketicinin satın alma maksatlarını ve davranışlarını nasıl etkilediğine dair kapsamlı bir anlayış sağlamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmanın modeli nicel yaklaşım modellerinden nedensel karşılaştırma modelidir. Araştırma, 18 yaş ve üzeri ve bir kez çevrimiçi ortamdan spor malzemeleri ve/ veya ürünleri satın alma işlemi gerçekleştirmiş kişilerden oluşan evrenden, örnekleme erişilmiştir. Araştırmanın örneklem büyüklüğü 350 katılımcı olarak belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre, spor ürünleri satın alan tüketicilerin dokunma ve sosyal onay ihtiyaçları çeşitli demografik etkenlere göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Spor ürünlerini lisanslı sporcu oldukları için satın alanların hazcıl dokunma ihtiyaçları, günlük kullanım için satın alanlardan daha yüksektir. Sosyal onay ihtiyaçları cinsiyete göre değişmemektedir, ancak lisanslı faal sporcuların sosyal onay ihtiyaçları lisanslı olmayanlardan daha yüksektir ve lisanslı sporcu oldukları için spor ürünleri satın alanların sosyal onay ihtiyaçları, günlük kullanım için satın alanlardan daha yüksektir. Sonuç; Araştırma, spor ürünleri satın alan tüketicilerin dokunma ihtiyaçlarını ve sosyal onay ihtiyaçlarını yaşın önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Genç tüketiciler daha yüksek hazcıl dokunma ve sosyal onay ihtiyaçları sergilerken bu ihtiyaçlar yaşla birlikte azalmaktadır.

Objective: The main purpose of this thesis is to examine the impact of sensory and social factors on consumer behavior of sports products. Focusing on the need for touch and the need for social approval, this study aims to provide a comprehensive understanding of how these factors affect consumer purchasing intentions and behaviors. Materials and Methods: The model of this research is the causal comparison model, one of the quantitative approach models. The research sample was reached from the universe consisting of people who are 18 years of age and over and have once purchased sports equipment and/ or products online. The sample size of the research was determined as 350 participants. Results: According to the findings of the research, the touch and social approval needs of consumers purchasing sports products show significant differences according to various demographic factors. Licensed active athletes have higher hedonic touch needs than non-licensed athletes, but there is no significant difference in utilitarian touch needs. Social approval needs do not vary by gender, but licensed active athletes' social approval needs are higher than those who are not licensed, and those who buy sports products because they are licensed athletes have higher social approval needs than those who buy for daily use. Conclusion: Our research shows that age significantly affects the tactile needs and social approval needs of sports purchasing consumers. While younger consumers exhibit higher hedonic needs for touch and social approval, these needs decrease with age.
Examining the touch needs and social approval needs of consumers purchasing sports products
Keywords: consumer; dokunma ihtiyacı; Marketing; need for social approval; need for touch; Pazarlama; purchasing intention; satın alma maksadı Sports marketing; sosyal onay ihtiyacı; Spor; Spor pazarlaması; Sports; tüketici