Kan kültürlerinden izole edilen gram pozitif çomakların identifikasyonu ve antibiyotiklere duyarlılıkları - Danışman, Ferdane (My University, 2015)
KAN KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN GRAM POZİTİF ÇOMAKLARIN İDENTİFİKASYONU VE ANTİBİYOTİKLERE DUYARLILIKLARI Çalışmamızda hastanede yatan hastalardan alınan kan kültürlerinden izole edilen Coryneform bakteriler ve diğer gram pozitif çomakları identifiye etmek ve antibiyotik duyarlılıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Kan kültürleri örnekleri İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarında değerlendirilmiştir. 21 kan kültürü örneğinden coryneform bakteriler ve diğer gram pozitif çomaklar izole edilmiştir. İzole edilen türler: 6 Corynebacterium striatum (%28.57), 5 Corynebacterium matruchotti (%23.80), 2 Corynebacterium propinquum (%9.52), 1 Corynebacterium amycolatum (%4.76), 1 Lefsonia aquatica (%4.76), 1 Corynebacterium minuttusimum (%4.76), 1 Corynebacterium jeikeum (%4.76), 1 Corynebacterium pseudodiphtericum (%4.76), 1 Leifsonia aquatica (%4.76), 1 Dermabacter hominis (%4.76) ve 1 Bacillus cereus (%4.76) olarak tür düzeyinde tanımlandı. 21 Gram pozitif çomağın bazı antibiotiklere karşı antibiyotik duyarlılıları Kirby Bauer disk difüzyon yöntemi ile test edildi. Tüm türler Vankomisine duyarlı bulundu, çoğu tür ise Clindamycin ve Ciprofloxacin antibiyotiğine dirençli bulundu. Gram pozitif çomaklar flora bakterileri olmalarına rağmen, hastanede yatan hastalarda ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedirler. En iyi antimikrobiyal tedaviyi belirlemek için antibiyotik duyarlılık testi gereklidir.

IDENTIFICATION AND ANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITIES OF GRAM POSİTİVE RODS FROM BLOOD CULTURES ISOLATED The aim of this study was to identify Coryneform bacteria and other Gram positive rods and perform their antibiotic susceptibilities which isolated from blood cultures which were taken from patients hospitalized in Cerrahpaşa Medical Faculty. The blood culture species investigated in Laboratory of the Microbiology of Cerrahpaşa Tıp Faculty Hospital. Coryneform bacteria and other Gram positive rods were isolated from 21 blood cultures. İsolated specimens: 6 Corynebacterium striatum (%28.57), 5 Corynebacterium matruchotti (%23.80), 2 Corynebacterium propinquum (%9.52), 1 Corynebacterium amycolatum (%4.76), 1 Lefsonia aquatica (%4.76), 1 Corynebacterium minuttusimum (%4.76), 1 Corynebacterium jeikeum (%4.76), 1 Corynebacterium pseudodiphtericum (%4.76), 1 Leifsonia aquatica (%4.76), 1 Dermabacter hominis (%4.76) ve 1 Bacillus cereus (%4.76) were identified. The suseptibilities of 21 strains of Gram positive rods to some antimicrobial agents were tested. All strains were susseptible to Vancomycin, most strains were resistance to Clindamycin and Ciprofloxacin. Although Gram positive rods are flora bacteria, they can cause some serious infections in hospitalized patients. Antibiotic susceptibility tests are necessary for selecting the best antimicrobial treatment.
Keywords: Biyoloji